SVT stoppar omtalat humorprogram

SVT väljer att inte sända det uppmärksammade humorprogrammet Ballar av stål. Ett program det blev stor uppståndelse kring i våras då statsminister Fredrik Reinfeldt skulle svara på en fråga från programmets reporter och då blev nedsprutat med vatten från reporterns mikrofon.

Efter den händelsen och flera andra valde SVT att stoppa inspelningarna av programmet. Nu har alltså SVT tagit beslutet att inte sända programmet trots att man redan har betalt för det.

– Det här är ett programformat som har gått på en tv-kanal i England som heter Channel 4. När det här hamnar i en svensk miljö är det lättare att uppleva det som plumpt eller förnedrande. Det är svårt när man gör en sådan här grej, vissa är säkert jätteroliga men sammantaget har jag gjort bedömningen att jag inte riktigt kan stå för det, säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

Mediestorm
Men Annie Wegelius tycker inte att SVT viker sig för den kritik av Ballar av stål som förts fram i media, efter att de som gjort programmet bland annat sprutat vatten på statsministern och fejkat en klädstöld i en galleria.

Däremot erkänner hon att mediestormen och det produktionsstopp som det innebar gjorde att hon som nytillträdd programdirektör fick upp ögonen för programmet.

Betalar ändå
Trots att SVT nu valt att inte sända Ballar av stål så måste de ändå betala produktionsbolaget Strix. Men Annie Wegelius tycker det är bättre att backa ur nu än att behöva betala ännu mer pengar för något som hon inte tror på.

– Både i det privata näringslivet och när det gäller licenspengar så tror jag inte att det finns några dyrare pengar än de pengar man lägger på någonting man inte tror på, och som man inte tror skapar ett värde för sin publik.

”Tråkigt”
Robert Aschberg är vd på Strix Television som producerat programmet. Han är inte särskilt upprörd över SVT:s beslut.

– Det var tråkigt men i övrigt har jag inga kommentarer. Vi har ett avtal med dem och vi kommer inte lida någon ekonomisk skada.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".