Knivöverfall allt vanligare i Storbritannien

I Storbritannien kräver poliser och oppositionen att regeringen tar krafttag mot det ökade knivvåldet på gatorna. De senaste två åren har antalet knivöverfall ökat dramatiskt.

– De ständigt ökande knivdåden är en frukt av ett socialt misslyckande i samhället, säger David Davies, oppositionens inrikespolitiska talesman.

Davies anklagar regeringen för att ha vaknat för sent när det gäller att organisera ett motstånd mot knivvåldet.

Fler knivrån
Siffror från Centret för brotts- och rättstudier vid King’s College i London, visar att knivattackerna mer än fördubblats i England och Wales de senaste två åren. Det är främst knivrånen som ökar.

2005 rapporterades 25 500 knivattacker, fram till april i år var antalet uppe i 64 000. Varje dag utförs 175 knivrån i England och Wales.

Kevlarvästar
Senast i helgen dödades en 16-åring i Bolton till synes oprovocerat, han höggs med en kniv i nacken. Och i både Manchester och Londonområdet har flera tonåringar knivdödats hittills i år. I London är problemet så stort i vissa områden att föräldrar specialbeställt dyra kevlarförsedda skoluniformer. Kevlar skyddar mot knivstick och fästs på insidan av tyget.

Trots kritiken från oppositionen säger regeringen att de är väl införstådda i problemet, och påpekar att de tidigare i år faktiskt skärpt maxstraffet för att bära kniv på offentlig plats.

Men polischefen i ett av de mest utsatta områdena i London säger att visserligen är det bra med skärpta straff, men vi kommer inte åt problemet om vi inte hittar och gör någonting åt det som ligger bakom problemet.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".