Sierra Leone: Ny valomgång väntas

Med största sannolikhet blir det en andra valomgång i valet i Sierra Leone. Efter att de flesta rösterna räknats visar det sig att det är oppositionskandidaten som ligger i täten.

Det är affärsmannen och numera politikern Ernest Koroma från All Peoples Congress, som leder med 44 procent av rösterna. Men eftersom det krävs 55 procent för att vinna direkt blir det nu en andra valomgång i det fattiga och krigsdrabbade lilla landet i Västafrika. 

En till omgång
Hittills har drygt 80 procent av rösterna räknats och regeringens kandidat, Solomon Berewa, från Peoples party, fick 38 procent av väljarstödet. När det officiella valresultatet blir klart, troligen måndag eller tisdag, har valmyndigheten två veckor på sig att organisera en sista och avgörande omgång.

Valet den 11 augusti var det första sedan fredsbevarande FN-styrkor dragit sig ur landet. Farhågorna var stora att valet skulle leda till nya oroligheter och våld mellan olika miliser. Men de flesta är överens om att landet klarade det demokratiska testet bra och att valet gick lugnt till.

Missnöje
Sierra Leone, som under tio år fram till 2002, genomled ett blodigt och brutalt inbördeskrig, är idag ett av världens absolut fattigaste länder. När freden kom och det första valet hölls 2002 var förhoppningarna stora på att landets många problem åtminstone skulle börja lösas.

Missnöjet är stort med det sittande Peoples party, som av många anses vara för korrupt. Utmanaren All Peoples Congress, som alltså leder just nu, har utlovat en nolltolerans mot korruption.   

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".