Icke kemiska medel kan skydda mot snytbagge.

Bekämpningsmedel skapar oenighet

Alla stora skogsbolag i Sverige är sedan tio år anslutna till det internationella miljömärkningssystemet FSC, Forest Stewardship Council. Men en ny reviderad standard har stupat på oenighet om regler för kemikalieanvändningen i skogen.

Skogsindustrin har avvisat ett förslag att avveckla bekämpningsmedel mot snytbagge från och med 2010. Krisen har blivit så allvarlig att högste chefen för FSC, Heiko Liedeker, på måndagen kommer till Sverige för att diskutera problemen.

Mårten Larsson vid SCA, ordförande i svenska FSC, förklarar varför.

– Skälet till att Heiko kommer hit är att vi inte kan komma överens mellan de olika intressenterna om hur vi ska gå vidare.

Kompromissförslag
Före sommaren presenterades ett kompromissförslag om att avveckla bekämpningsmedel mot snytbagge till utgången av 2009. Mårten Larsson representerar Skogsindustrierna inom FSC och sa alltså nej till förslaget.

– Idag ser vi inte att det finns icke-kemiska medel som kan skydda plantor mot snytbaggar. Därför kan vi heller inte göra åtaganden med stoppdatum.

Oenighet
Men fronten inom Skogsindustrierna är inte enig. Sveaskog anser att alternativen nu är klara för storskalig introduktion. Det finns mekaniska skydd som innebär att man applicerar en speciell massa på plantorna så att de står emot snytbagge.

– Vi tror på den här metoden. Vi kommer att köra den storskaligt, vi måste komma ifrån den här kemikalieanvändningen när det gäller plantorna, säger Bo Dockered, Sveaskogs styrelseordförande.

Krävs dispens
Tillstånden för de bekämpningsmedel som används mot snytbagge upphör 2009 eftersom de har negativa effekter på människa och miljö. Ska användningen fortsätta krävs nya dispenser från Kemikalieinspektionen.

Den nya svenska standarden för miljömärkning av skog måste godkännas av FSC centralt. Kriterierna handlar om bevarande av biologisk mångfald, att undanta fem procent av sitt skogsinnehav från skogsbruk, hänsyn till lokalbefolkningen, vattenvård med mera.

Skadad trovärdighet
För det svenska skogsbruket har FSC blivit ett viktigt instrument för att kunna sälja sina produkter både i Sverige och på den internationella marknaden. Att man nu misslyckas med att komma överens om kemikalieanvändningen skadar trovärdigheten för miljömärkningssystemet, säger både Bo Dockered och Mårten Larsson.

– Det är en mycket allvarlig fråga, skogen är ju ryggraden i svensk ekonomi och där är det mycket väsentligt att man har en sådan här standard som konsumenterna kan lita på., säger Bo Dockered.

– Vi vill komma fram och få en färdigreviderad standard, det är inte bra att det drar ut på tiden, säger Mårten Larsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".