Förslag om kreditgaranti för unga får kritik

Nu kommer kritik mot förslaget att staten ska gå in och ge kreditgarantier till banker som lånar ut pengar till den som vill köpa sin första egna bostad, men som inte klarar en kreditprövning. Konsumentverket drar paralleller till krisen på den amerikanska bolånemarknaden.

– De får ett ökat problem med överskuldsättning, vilket kommer drabba enskilda konsumenter som alltså inte kommer att klara av att betala tillbaka sina krediter. Det här är ungefär vad som hänt i USA, vilket i sin tur har fått till följd att man sett en kollaps på bolånemarknaden i USA, säger Gunnar Wikström på Konsumentverket.

Kreditgaranti
Efter flera rapporter om att framför allt unga människor har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, har finansdepartementet arbetat fram ett förslag om att staten ska kunna gå in och ge kreditgarantier till banker som beviljar lån till personer som vill låna pengar för att köpa sin första egna bostad men som idag inte klarar en kreditprövning. Det kan bero på att han eller hon inte har sparat ihop en tillräcklig buffert att använda som insats, eller har en osäker anställningsform.

Konsumentverket motsätter sig alltså förslaget, som bara gäller uteblivna räntebetalningar.

– Skulle det bli så att man inte klarar av att betala sina räntor så kommer det att följas av en exekutiv försäljning utav den här bostadsrätten. Man kanske har köpt bostaden för två miljoner och den säljs för en och en halv miljon, då står man även med en kapitalförlust. Den förlusten blir man ansvarig för själv gentemot banken.

Få är emot
Förslaget från finansdepartementet har skickats till olika organisationer och myndigheter för ett utlåtande. Av drygt 40 stycken är det bara fyra som är emot, en av dem förutom Konsumentverket är Riksbanken.

Svenska Bankföreningen tycker att det är ett bra förslag.

– Vi betonar väldigt starkt att den här garantin inte får påverka kreditbedömningsprocessen utan bankerna och bostadsinstitutet ska fortfarande göra en lika strikt bedömning och vara säkra på att kunden kan betala sina räntor och amorteringar. Det finns vissa grupper, till exempel de som har tillfälliga anställningar, som kanske skulle få lättare att få lån med den här kreditgarantin, äger Svenska Bankföreningens ekonomichef Johan Hansing.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".