Efterfrågan på byggmaterial ökar

Den starka byggkonjunkturen fortsätter. Och efterfrågan på byggmaterial bara växer. När det gäller byggisolering är behovet så stort att svenska producenter har svårt att täcka efterfrågan.

Peter Isaksson är vd för isoleringsföretaget Roxull.

– De fabriker som vi har som producerar det här, de går dygnet runt alla dagar i veckan året om. Vi kan helt enkelt inte få ut mer material ur produktionen, den är fullbelagd.

Isolering går bra
Försäljningen av isoleringsmaterial i landet har i år varit extremt hög. Framför allt handlar det om fasad- och takisolering. Peter Isaksson beskriver läget bland kunderna som panikslagen där man inte bara köper det man behöver kortsiktigt utan även vill införskaffa sig en rejäl buffert.

Effekten har blivit långa leveranstider. Från normalt två-tre dagar till ibland upp till sju veckor.

Inga nya kunder
De stora isoleringsproducenterna i Sverige som Ekot talat med har därför strypt försäljningen till nya kunder och bett sina traditionella kunder att ha god framförhållning i sina beställningar.

På bygg- och fastighetsföretaget NCC väljer man nu att göra internationella uppköp av isolering. Johanna Hagelberg, vd vid NCC:s inköpsbolag säger att priserna är alltför höga och att Sverige har en osund kostnadsutveckling när det gäller byggnadsmaterial.

Fortsatt stor efterfrågan
Därför siktar man på att snart köpa takisolering från företag utomlands. Peter Isaksson tror att efterfrågan kommer vara lika stor till hösten.

– Jag har en svag aning av att det kan fortsätta så som första halvåret har sett ut, en stor efterfrågan och förlängda leveranstider, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".