Ryska arbetare straffas om de strejkar

Den ryska bilindustrin har under året drabbats av en ökande antal strejker och andra aktioner som oftast letts av oberoende fackföreningar, senast vid den jättelika bilfabriken VAZ. Men som det visade sig där är det långt ifrån riskfritt för ryska löntagare att gå i strejk.

Verkmästaren kom fram till Aleksej Vinogradov och visade en skriftlig order: ”Du är avskedad.” Förevändningen var att han ett år tidigare varit ogiltigt frånvarande en gång, men Aleksej är övertygad om att det i själva verket var för att han hade deltagit i strejken i början av den här månaden.

– Jag kommer aldrig att kunna få ett nytt jobb, säger Aleksej som känner sig svartlistad och nu är orolig hur han ska kunna försörja sin dotter i Ukraina.

Strejkovana
Enligt de strejkande var det 2 000 anställda som la ner arbetet den 1 augusti med krav på stora löneökningar. Hela den gigantiska fabriken har mer än 100 000 anställda men strejken stoppade vital produktion och har chockat ryska företagsledare som inte är vana vid strejker.

– Den ryska lagen gör det i princip förbjudet att genomföra strejker, menar Pjotr Zolotarjov som är ledare för det oberoende facket Jedinstvo eller Enighet på VAZ-fabriken i staden Togliatti vid Volga.

Hotades med avsked
Arbetsmarknadslagstiftningen står helt på arbetsgivarnas sida, anser han. Företaget och myndigheterna gjorde också allt för att förhindra strejken.

– Poliser med pistoler och batonger skickades ut på de avdelningar där man diskuterade en strejk och arbetarna hotades med avsked, säger Pjotr Zolotarjov.

Har straffats
Efter strejken har också 170 anställda drabbats av olika bestraffningar och hittills har två avskedats, bland annat alltså Aleksej Vinogradov. Facket Jedinstvo ska nu stämma företaget inför domstol för att försöka få besluten upphävda.

– Jag anser att Jedinstvo gör vad de kan för att hjälpa de anställda, till skillnad från det officiella facket som står på företagets sida, säger en kvinnlig arbetare som inte vill säga vad hon heter.

Och hjälp kan behövas även i fortsättningen, för planer finns att återuppta strejken.

Sten Sjöström, Toljatti
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".