Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för statligt byggstöd

Det är stort intresse för det nya statliga stödet till äldrebostäder. 500 miljoner är anslagna för i år. Stödet kom den 1 juni, men redan finns ansökningar hos Boverket för 166 miljoner.

En tredjedel av beloppet på bara några månader, konstaterar Gunilla Mejegård vid Boverket.

– Vi visste att det var stor intresse sedan tidigare. Det har skett under sommaren, våra länsstyrelser jobbar med information om det här stödet. Det kommer strömma in fler ansökningar under hösten, säger hon.

166 miljoner
Det är hälften av landets länsstyrelser, tretton stycken, som hört av sig om stödet till äldrebostäder.

De begär tillsammans 166 miljoner kronor för att kunna bygga 1 100 nya äldreboenden och dessutom bygga om ytterligare 300.

Stort behov
Men behovet är stort här. Regeringens beräkning är att det försvunnit över 18 000 platser i äldreboenden de senaste åren.

Det statliga investeringsstöd trädde i kraft den 1 juni, 500 miljoner i fem år, totalt 2,5 miljarder. Det är det enda stöd regeringen ger till bostadsbyggande sedan man avskaffade investeringsstödet till mindre hyreslägenheter.

Särskilt boende
Stödet är på maximalt 130 000 kronor för en lägenhet. Det handlar om särskilt boende, lägenheter där äldre kan få bo efter så kallad biståndsprövning av kommunen enligt socialtjänstlagen.

Två län har redan fått sina ansökningar beviljade av Boverket, Kalmar och Halland. För Hallands del handlar det nu om 124 äldrebostäder i Halmstad och Falkenberg, statsbidraget är på nästan 15 miljoner. Totalt hoppas Halland få 28 miljoner i stöd i år för 238 bostäder.

Färdiga förslag
Här har det funnits färdiga förslag i skrivbordslådan, säger Tor Johansson, länsbostadsdirektör i Halland.

– Det beror på att bristen i de flesta av våra kommuner när det gäller den här typen av bostäder är stor. Därför har kommunerna legat i pipelinen med olika projekt. Därför kom detta bidraget väldigt lägligt i det avseendet.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".