Observatörer kritiserar valet i Kazakstan

De internationella valobservatörerna riktar kritik mot lördagens parlamentsval i Kazakstan och säger att det inte levde upp till demokratiska krav. Presidentens parti vann alla platser som stod på spel och oppositionen blev alltså helt lottlös.

Parlamentsvalet i den före detta sovjetrepubliken Kazakstan sågs som något av ett test på hur det står till med demokratin i landet och när resultatet nu kommit verkar svaret vara dåligt.

Alla platser
President Nursultan Nazarbajevs parti fick 88 procent av rösterna och eftersom inget annat parti kom över sjuprocentspärren tar presidentpartiet hand om alla tillgängliga platser. Det är till och med sämre än i det nuvarande parlamentet där det åtminstone fanns en oppositionspolitiker och andra partier som i och för sig också stödde president Nazarbajev.

Socialdemokraterna var närmast att komma in med knappt fem procent av rösterna.

Oppositionen fördömde
Oppositionen fördömde omedelbart och starkt valet och sa att det hade skett valfusk och att resultatet innebar att Kazakstan rutschat tillbaka till det gamla Sovjetunionen med sitt enpartistyre.

Valobservatörerna från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE var inte lika kritiska, de sa i och för sig att de hade noterat en rad tvivelaktigheter och att valet inte levde upp till internationella normer. Men sett i sin helhet menade de i varje fall att det var ett steg i rätt riktning, bland annat har vallagarna ändrats på ett sätt som oppositionen ville.

Att presidentens parti vann en överlägsen seger kan under alla omständigheter inte bara förklaras med eventuella demokratiska tillkortakommanden. Kazakstan har stora olje- och gasfyndigheter och ekonomin utvecklar sig bra vilket gynnar presidentpartiet. Och presidenten själv, Nursultan Nazarbajev, lär sitta kvar länge än vid makten.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".