Thailändarna röstade ja till ny författning

Vid folkomröstningen i Thailand röstades en ny författning igenom. När så gott som alla röster har räknats visar det sig att 58 procent sa ja till den nya författningen. 42 procent röstade nej. Valdeltagandet var bara 57 procent.

– Det här var första steget mot demokrati, säger en man som röstat ja, om det preliminära resultatet.

Val i år
Militärregeringen som störtade premiärminister Thaksin Shinawat i en oblodig kupp för ett år sedan, har sagt att Thailand ska återgå till demokrati efter folkomröstningen, val har utlovats till slutet av året.

Söndagens omröstning har till viss del delat thailändarna mellan dem som vill återinsätta Thaksin, och dem som vill se honom bakom galler för de korruptionsåtal som väntar honom om han kommer tillbaks till Thailand från sin landsflykt.

Begränsar mediemakten
Juntan har velat legitimera militärkuppen genom att få sin föreslagna författningen godkänd, en författning som förskjuter makten från de folkvalda till byråkrater och militären. Dessutom sätter den nya grundlagen begränsningar för framtida premiärministrars aktieägande och mediedominans, allt riktat mot den stenrike Thaksin.

Det verkar däremot inte som fler än hälften av de 45 miljoner röstberättigade thailändarna tagit möjligheten att säga sitt idag, militärjuntan hade hoppats på ett mycket större deltagande, runt 70 procent.

Nu ska den åldrade kungen som har en unik ställning i Thailand godkänna konstitutionen, och därefter lär thailändarna vänta otåligt på att få gå till valurnorna igen, då för att återinstallera de folkvalda.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".