Oroligt i jordbävningsdrabbade Peru

I Peru fortsätter oroligheterna och plundringen i de jordbävningsdrabbade städerna söder om Lima. President Garcia har hotat med utegångsförbud om inte plundringen upphör och på söndagen sattes 1 000 extra militärer in för att upprätthålla ordningen.

Jordskalvet i onsdags kväll mätte 8,0 på richterskalan och har tagit minst 500 liv och gjort 10 000-tals peruaner hemlösa.

– Det har gått nästan fyra dygn sedan skalvet i Peru, men fortfarande skälver marken många gånger varje dag, det berättar en man i Chincha, en av de värst drabbade städerna.

Raserade hus
Här är nästan vart tredje hus helt eller delvis raserat, och få vågar sova inomhus. Men samtidigt som efterskalven fortsätter, dyker andra lika akuta problem upp.

El och rinnande vatten saknas fortfarande, och många hjälpsändningar med mat och filtar plundras redan på motorvägen, affärer och hus länsats av stora gäng som drar omkring, och allt fler tar nu till vapen för att skydda båda sig själva och sina ägodelar.

Militärer
President Alan Garcia har hotat med utgångsförbud om inte plundringen upphör och han beordrar polisen att ta tag i säkerhetsproblemen med fast hand. Regeringen utkommenderade på söndagen 1 000 militärer till det drabbade området för att försöka få ordningen återställd.

Människorna i Chincha och de andra städerna har fullt upp med att få ordning på tillvaron ändå.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".