Kung Albert aktiv i regeringsförhandling

Belgiens kung Albert ingrep på söndagen i landets segdragna regeringsförhandlingar. Kungen uppmanade de flamländska kristdemokraternas ledare Yves Leterme att göra ett nytt försök att lösa dödläget och även förhandla med flera partier än hittills.

Det var i fredags som kung Albert för första gången sedan 1978, såg sig tvingad att ingripa i regeringsförhandlingar som gått i stå. Sedan dess har han fört samtal med de olika partiledarna.

Efter det belgiska parlamentsvalet i juni i år vann den flamländske kristdemokratiske ledaren Yves Leterme en plats i senaten och partiet fick hela 30 platser i underhuset.

Men efter två månaders diskussioner med andra partier har han ännu inte lyckats med sitt uppdrag.

Därför begärde kungen idag att Leterme tar nya tag, och överväger att ta med fler partier i förhandlingarna.

Belgisk politik kompliceras av kravet på lika representation av de olika språkgrupperna i landet. Partierna är vid sidan av en traditionell höger-vänsteruppdelning, också uppdelade efter språk.

Sommarens förhandlingar avbröts efter att de fransktalande partierna vägrat gå med på utökat självstyre i regionerna, något som de flamländska partierna ville.

Nu lovar Leterme att komma med ett nytt initiativ. Och under tiden sitter den avgående regeringen kvar.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".