Förlossningsbesvär för invandrarkvinnor

Uppdaterad 09:10
Invandrarkvinnor får oftare än svenska kvinnor komplikationer vid förlossningar. Det visar en rikstäckande undersökning från Karolinska institutet.

Invandrarkvinnor får oftare komplikationer vid förlossningar än svenska kvinnor, visar en undersökning från Karolinska institutet. Till exempel löper kvinnor från Afrika och Latinamerika 50 procent större risk att drabbas av komplikationer jämfört med svenskfödda kvinnor.

Flera orsaker
Forskaren Eva Robertson som gjort studien säger att flera orsaker samverkar.

– Det är den här omedvetenheten att många utlandsfödda kvinnor faktiskt har en ökad risk och med språksvårigheter, brist på tillit och så vidare så kanske du inte kommunicerar som du annars brukar göra, säger hon.

Studien som gjorts vid Karolinska institutet i Solna visar att kvinnor som är födda i afrikanska länder eller i Latinamerika löper 50 procent större risk att drabbas av komplikationer när de ska föda - jämfört med svenskfödda kvinnor. Kvinnor som är födda i Asien löper 30 procent större risk för komplikationer.

De vanligaste komplikationerna är blödningar, bristningar och utdragna förlossningar.

Bristande kommunikation
Studien visade också att medan risken att drabbas av komplikationer minskade för svenska kvinnor ju fler gånger de besökte mödravården medan de var gravida, så hjälpte besöken på mödravårdscentralen inte de invandrade kvinnorna. Oavsett hur många besök de gjorde löpte de fortfarande större risk för komplikationer.

Orsaken är bristande kommunikation mellan vårdpersonal och de invandrade kvinnorna och också omedvetenhet bland personalen om att vissa grupper av kvinnor löper ökade risker vid förlossningen, både på grund av språksvårigheter och kulturella skillnader, säger forskaren Eva Robertson.

Utbildning
Hon tror det bland annat måste till mer utbildning för vårdpersonalen för att skillnaden mellan svenska och invandrade kvinnor ska minska:

– Delvis är det en medvetenhet bland personalen framförallt och att vi ser till att vi bygger upp tillit och att det är enklare att nå fram i mödravårdsorganisationen.

– Till exempel som man har gjort på vissa ställen att man har startat drop-in verksamhet, speciellt i de områden där det bor många utlandsfödda, men även vissa subgrupper av svenskar skulle kunna dra nytta av detta, säger Eva Robertson.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".