Amerikaner nobbar semester

Anställda i USA tar allt kortare semester visar undersökningar. Trenden har startats av de yngre, men i takt med att pressen på arbetsplatserna bli hårdare så följer fler efter.

I USA har de flesta anställda rätt till två veckors semester. Men allt färre amerikaner vill vara lediga två veckor i sträck - bara 14 procent planerade två veckors sammanhängande ledighet i år.

Istället vill man nu dela upp sin ledighet på flera långhelger visar undersökningar av amerikanernas semestervanor.

Weekendresor inom USA
Detta har resebranschen i USA nappat på. Nu satsar man på fler weekendresor inom USA, men också utomlands. En långhelg i Barcelona, där man åker på torsdagen och kommer hem på måndagen, är inte ovanligt för en amerikan idag, även om de allra flesta väljer att tillbringa sina kortsemestrar på närmare håll visar statistik från amerikanska hotell och resebyråer.

För bara några år sedan tog medelamerikanen åtminstone en veckas semester på sommaren - ofta två. Men det här sättet att stänga av jobbet för en tid finns inte längre säger Peter Rose delägare i ett företags om undersöker människors konsumtionsvanor. ”Vi kan sova, men inkorgen i vår mail är alltid vaken. Och med dagens uppkopplingsmöjligheter har det gjort det tuffare för folk att vara borta från jobbet.” Säger han.

Personalstyrkorna minskats
Det har också visat sig att färre och färre amerikaner utnyttjar alla sina semesterdagar. 35 procent kommer inte att ta ut all sin ledighet i år, en ökning från 33 procent förra året visar resesajten Expedias årliga semesterundersökning.

Den här trenden hänger samman med att personalstyrkorna minskats på många amerikanska företag, många jobbar i flera olika projekt på arbetsplatsen vilket gör det svårt att samordna semestrar och semestervikarier blir ovanligare - vilket gör att den som är borta länge får desto mer att göra när han eller hon är tillbaka på arbetet igen.

Yngre anställda
Och i och med att arbetsmarkanden har blivit osäkrare så är man rädd om sitt jobb konstaterar analytikerna. En annan trend som märks tydligt enligt semesteranalytiker är att man inte lämnar jobbet alls, utan tar med sig familjen när man åker på några dagars affärsresa och kombinerar semester med jobb.

Tydligast syns trenden med kortsemestrar hos yngre anställda, under 30 år. Men enligt undersökningarna av semestervanor så sprider sig nu trenden och många tror att det här kommer att förändra arbetsmiljön på sikt.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".