En caféägare i Gaza City arbetar i stearinljusets sken.

Stora delar av Gaza utan el

Stora delar av Gazas befolkning är utan el sedan EU stoppat finansieringen av bränsleleveranserna till Gazas största kraftverk.

Gazaborna har återigen hamnat i politisk kläm mellan Hamas, EU, den palestinska regeringen på Västbanken och Israel.

Medan mjölken surnar i snabbköpen, skyller de ansvariga på varandra.

EU avbröt finansieringen
Den palestinska regeringen i Ramallah hävdar att Hamas, som styr i Gaza, har satt Gazas elbolagschef i fängelse och stoppat elpengarna i egen ficka, vilket skulle ha lett till att EU avbrutit finansieringen av bränslet som kommer från Israel till Gazas största kraftverk.

Hamas kallar alltihop en smutsig konspiration som syftar till att misskreditera Hamas och EU bekräftar att man stoppat betalningarna men anger diffusa säkerhetsskäl som orsak.

Bränsleföretaget i Israel följer helt enkelt EU:s uppmaning att inte leverera diesel till kraftverket i Gaza eftersom betalningen sannolikt skulle utebli.

Egna generatorer
De flesta Gazabor är vana vid dagliga elavbrott och många har egna generatorer. Men när avbrotten blir långvariga orkar inte de små generatorerna hålla kylan i mjölkdisken.

Snabbköpsägaren Fawaz Khalil säger till nyhetsbyrån AP att han hoppas att försäljningen av ficklampor, stearinljus och batterier ska kompensera för den mjölk och färskost som surnat i kyldisken.

Gaza, som ligger vid Medelhavet och är ett av världens mest tättbefolkade områden, har ett fuktigt sommarklimat med temperaturer på omkring 35 grader.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".