Norsk storbank vill köpa Salus Ansvar

Konkurrensen på den nordiska bank-och försäkringsmarknaden hårdnar. Idag la den norska bankkoncernen DNB Nor ett bud på finanskoncernen Salus Ansvar, värt 749 miljoner kronor. DNB har redan köpt Svensk Fastighetsförmedling och nu forsätter inbrytningen på den svenska marknaden.

– Vi tror med den modellen vi har valt nu att med att köpa Svensk Fastighetsförmedling och Salus Ansvar att vi ska vara redo att konkurrera med de andra aktörerna på den svenska marknaden, säger Åsmund Skår, direktör på DNB Nor.

Hård konkurrens
Konkurrensen på den nordiska marknaden är hård, men med ett köp av Salus Ansvar kan den norska storbanken forsätta att förverkliga sin strategi, som bland annat går ut på att stärka sin position gentemot privatkunderna.

DNB Nor erbjuder 35 kronor kontant per aktie, eller totalt cirka 749 miljoner kronor. Budet motsvarar enligt DNB Nor en premie på cirka 57 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Ägarna positiva
Budet har redan på förhand förankrats hos Salus Ansvars ledning och styrelse. En ägarmajoritet som kontrollerar 51 procent, bland annat Sveriges läkarförbund och Praktikerinvest, har redan sagt sig vara positivt inställda.

För att köpet ska bli av måste DNB Nor få minst 90 procent av rösterna i Salus Ansvar.

Doldis på marknaden
Salus Ansvar är en oberoende distributör av liv- och pensionsförsäkringar, skadeförsäkringar och banktjänster. Bolaget har drygt en halv miljon kunder och 200 anställda.

Salus Ansvar har hittills varit något av en doldis på försäkringsmarknaden. Men med en norsk storbank i ryggen kommer förutsättningarna för att synas bli bättre.

– Den finansiella marknaden är präglad av klara och tydliga skalfördelare och det är för oss ett väldigt stort stöd att ha en stor och stark norsk organisation bakom oss, säger Peter Carlsson, vd för DnB NOR Bank i Sverige.

– Det som möjliggör den satsning som vi gör här i Sverige är att vi kan erbjuda produkter till väldigt konkurrenskraftiga priser genom att använda det norska maskineriet, om man nu får uttrycka sig på det sättet, säger Peter Carlsson.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".