Ny kirurgisk metod ger inga ärr

Läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vill pröva en ny operationsmetod där man går in genom kroppens naturliga öppningar, en slags utveckling av titthålskirurgin. Överläkare Per-Ola Park på kirurgkliniken vid Sahlgrenska, tror mycket på metoden.

– Ja, vi vet ju inte riktigt men det finns ju indikationer som säger att man kommer att ha mindre ont efter sådana här operationer genom matstrupen, eller vad man kallar det för, säger han.  

– Man kommer kanske har mindre sammanväxningar efteråt. Man kommer naturligtvis inte ha några ärr, vilket ju en del tycker är en fördel. Patienterna kommer kanske att kunna mobiliseras fortare än man till och med gör nu med titthålskirurgin. Men detta är vad vi tror, säger han. 

Prövat på djur
Titthålskirurgi har blivit en etablerad metod, där kirurgen går in i kroppen genom små hål, och opererar genom att via en bildskärm följa och styra instrumentens rörelser inuti kroppen. 

Nästa steg kan vara att föra in instrumenten genom någon av kroppens egna öppningar, genom munnen, ändtarmsöppningen, urinröret eller vaginan, och på det viset ge ännu mindre ärr utanpå. 

Per-Ola Park och hans kolleger har prövat på djur. De opererade bland annat bort gallblåsan på en gris, genom munnen. Instrumentet fördes in via matstrupen och genom ett hål i magsäcken kunde gallblåsan tas ut.

Blindtarmsoperation
Nu har de sökt etiskt tillstånd för att få göra den första operationen i Sverige av det här slaget på en människa, och det gäller då en blindtarmsoperation. 

Metoden presenteras på kirurgveckan vid Stockholmsmässan, där den indiske kirurgen Rao, som 2003 var först att använda metoden på människa, medverkar. Totalt har ett femtiotal operationer genomförts på människa. 

– Rao som kommer hit och presenterar har gjort ett tjugotal. I Brasilien har det gjorts rätt många och där går man till och med ut och annonserar numera att man ska få sin gallblåsa bortopererad. I USA har man också gjort ett tjugotal operationer, och i Europa börjar det poppa upp. Där är det gjort en sju-åtta operationer skulle jag tro. Så det är på gång, och det är egentligen under sista året det har kommit. 

Vilka nackdelar kan det finnas? 

– Dels är det så om vi börjar med instrumenten som vi har för tillfället inte är gjorde för den här typen av kirurgi. Dessutom är det ju lite svårare, åtminstone nu. Här går ju utvecklingen framåt mot att utveckla bättre instrument. Och sedan är det så idag att vi inte vet alla fördelar eftersom det inte går att göra allt på djur och se, utan vi måste utvärdera detta på våra patienter samtidigt. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".