Muqtada al-Sadr.

al-Sadr välkomnar FN-engagemang i Irak

Den irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr är beredd att samarbeta med FN om FN-styrkor ersätter brittiska och amerikanska soldater. Shialedarens uttalande publiceras på måndagen i den brittiska tidningen The Independent.

Muqtada al-Sadr säger att han välkomnar FN:s beslut trappa upp sitt engagemang i Irak. Han lovar också att samarbeta med FN om de brittiska och amerikanska styrkorna lämnar landet, men han betonar att en förutsättning är att FN inte bara blir ytterligare ett av ockupationens ansikten.

Agitatorn Muqtada al-Sadr har stort inflytande bland shiamuslimer i Irak och hans milis Mahdiarmén är en viktig maktfaktor.

Kontollerar hela kvarter i Bagdad
Mahdimilisen kontrollerar idag i praktiken hela kvarter i Bagdad där milisen driver in hyror, utfärdar körkort för bussförare och upprätthåller lag och ordning.

Nyhetsbyrån AP rapporterar till exempel från bostadsområdet Hurriyah i Bagdad, ett av de kvarter som lyfts fram som bevis för att den USA-ledda kampanjen att stabilisera Bagdad har lyckats.

Men många bedömare menar att lugnet snarare beror på Mahdimilisen och på etnisk rensning. Sunnimuslimerna har flytt och shiamuslimer har flyttat in i övergivna sunnihus.

Driver in hyran
Mahdimilisen driver in hyran och håller de amerikanska soldaterna på avstånd.

Kunder i livsmedelsbutiker som är missnöjda med priset på en vara uppges ha stora framgångar om de skrämmer butiksägaren med hot om att kalla in Mahdimilisen.

Den brittiska tidningen The Independent intervjuade Muqtada al-Sadr i staden Kufa söder om Bagdad där biltrafik i stort sett är förbjuden för att hindra sunnimuslimska bilbomber mot shialedare.

Stor självsäkerhet
Men Muqtada al-Sadr uppträdde med stor självsäkerhet. Han berömde de sunnigrupper som börjat bekämpa al-Qaida och sa att britterna besegrats i Basra till följd av Mahdimilisens effektiva motstånd.

Han dementerade alla uppgifter om att han skulle ha hållit sig gömd i Iran eller att hans ställning försvagats till följd av den amerikanska truppförstärkningen. Och ett ökat FN-engagemang i Irak sa han sig alltså välkomna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".