Tre aktiemäklare åtalade

Tre högre chefer vid tre mäklarföretag har åtalats, misstänkta för att inte ha rapporterat misstänkt insiderhandel.

– Man har åsidosatt rapporteringsskyldigheten som gäller insiderbrott eller otillbörlig marknadspåverkan, säger Karin Engberg, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Vad är det de här cheferna inte har gjort som de skulle ha gjort?

– De skulle ha rapporterat till Finansinspektionen att man kunde anta att det fanns ett samband eller att man kunde misstänka insiderbrott eller otillbörlig marknadspåverkan.

FI upptäckte
Det var Finansinspektionen som upptäckte att de tre mäklarföretagen inte rapporterade fall där det fanns tydliga misstankar om insideraffärer, alltså där personer med insyn i företag utnyttjat sin information till olagliga aktieaffärer.

En av de aktier det handlar om finns också med i den stora insiderhärva som Ekobrottsmyndigheten började rulla upp i våras.

Enligt Finansinspektionen handlade det om flagranta brister i säkerheten vid mäklarföretagen.

Ärendet gick därför vidare till åklagare som nu väckt åtal mot tre chefer vid Neonet, Nordnet och EFG Investment Bank.

Kan få dagsböter
Om de tre cheferna fälls kan de dömas till dagsböter. En av de åtalade säger på måndagen till TT att det är omöjligt för deras företag att kontrollera all handel som sker via deras aktiedepåer.

Om det säger kammaråklagare Karin Engberg så här:

– Det är ju deras försvar men till slut är det ju rätten får bedöma om det är tillräckligt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".