Två av tio antagna är kvinnor.

Musikhögskolor anmälda till JämO

De flesta kompositörer är män och det är flest män som antas till utbildningen för att bli kompositör. Det måste det bli en ändring på, anser en privatperson som anmält de fyra musikhögskolorna till Jämställdhetsombudsmannen.

– Man måste uppmuntra kvinnor att söka. Det handlar också om hur man presenterar utbildningen. Har man killar som sitter framför datorer bara när man presenterar utbildningen så kanske det inte är många tjejer som söker.

– Jag tror man måste vara medveten på varje plan, säger tonsättaren Karin Rehnqvist, som var den första kvinnan som studerade komposition i Sverige.

En femtedel kvinnor
Till läsåret 2007/2008 har sammanlagt tio studerande antagits till någon av landets kompositionsutbildningar, med inriktning mot västerländsk konstmusik. Av dessa är åtta män och två kvinnor.

Johannes Johansson som är rektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm säger att det av tradition är betydligt fler män än kvinnor som söker till utbildningen.

– Men det viktiga är egentligen hur vi arbetar med att förändra detta. Och där kan man säga att vi gläder oss åt att utvecklingen går åt rätt håll. Det är mycket fler kvinnliga studenter i komposition, både på den klassiska sidan och på jazzsidan än vad det var för tio, femton år sedan, säger Johannes Johansson, Kungliga Musikhögskolans rektor.

Kvinnliga lärare behövs
Tebogo Monnakgotla som är nyutexaminerad tonsättare från Kungliga Musikhögskolan.

Hon anser att det behövs fler kvinnliga lärare och gästföreläsare vid kompositionsutbildningarna för att locka kvinnor till utbildningen.

– Det finns ju många eftertraktade kvinnor i världen som man kan få. Sen måste man också se till att det finns ordentliga förutbildningar. För det är kanske ett par steg längre för en tjej att börja komponera än för en kille, säger Tebogo Monnakgotla.

Fler kvinnliga förebilder
Rektor Johannes Johansson håller med om att det behövs fler kvinnliga förebilder.

Enligt honom jobbar man aktivt för att öka antalet kvinnliga kompositionslärare vid Kungliga Musikhögskolan.

– Det sker förändringar, och det kommer att ske fler förändringar. Vi är uppmärksamma på vikten att så långt som möjligt ha lika många män och kvinnor som lärare på Musikhögskolan, säger Johannes Johansson.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".