S anklagas bryta mot yttrandefrihet

Mona Sahlins utflykt till Botkyrka för drygt en vecka sedan förde med sig problem för partiet. Närvarande assyr-syrianer tvingades plocka ner ett plakat som retade de närvarande turkiska gästerna. Nu anklagas socialdemokraterna för att bryta mot yttrandefriheten.

Det som stod på assyr-syrianernas kontroversiella plakat var orden: ”erkänn folkmordet”.

Under första världskriget dödade det osmanska riket, nuvarande Turkiet, över en miljon kristna. Bland de dödade var många armenier och assyr-syrianer.

Internationell fråga
Folkgrupperna vill att omvärlden ska klassa händelserna som ett folkmord. Något som Turkiet motsätter sig.

Denna heta storpolitiska fråga poppade alltså upp på de gröna ängarna i det invandrartäta Botkyrka när Mona Sahlin skulle hålla sitt sommartal.

Partiet hade bjudit in invandrarföreningarna att ställa ut på evenemanget, men förstod alldeles för sent att assyr-syrianernas paroll skulle reta de turkiska gästerna.

När konflikten blev ett faktum, bad arrangörerna att plakatet skulle bort.

– Det strider inte mot den socialdemokratins ideologin. Varför ska vi ta ner banderollen? Har vi inte rätt att kräva lite solidaritet när Mona Sahlin kommer? Har vi inte rätt att framföra den här åsikten när hon kommer? Frågar sig George Baryawnu, från den assyr-syrianska föreningen.

Ville undvika konfrontation
Jens Sjöström, socialdemokratisk toppman i Botkyrka, var den som bad om att plakatet skulle tas bort.

Han vill inte kommentera incidenten i väntan på ett möte med föreningen. Men han förklarar att arrangörerna ville undvika en konfrontation mellan olika grupper under Mona Sahlins tal.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Yilmaz Kerimo, själv med assyr-syriansk bakgrund, vill inte uttala sig om den aktuella händelsen.

Men han låter förstå att de lokala partifunktionärerna gjorde fel.

– Yttrandefriheten ska gälla så länge det framförda budskapet inte går emot partilinjen, säger Yilmaz Kerimo till Ekot.

Turkiska representanter vill inte tala på band, men de vill tona ner händelsen.

– Vi är bröder med syrianerna, säger de.

Politiker bör ta lärdom
George Baryawnu på assyr-syrianska föreningen tycker att socialdemokraterna måste lära sig att hantera de känsliga frågorna som finns bland invandrargrupperna.

– Det finns många olika folkgrupper. Och i vissa fall vet politikerna att vissa frågor kan skapa konflikt. Det är dem som måste lära sig hantera de här situationerna, säger George Baryawnu från assyr-syrianska föreningen.

Ivan García
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".