Äldre ska massundersökas för cancer

Stockholms läns landsting blir först i landet med att massundersöka äldre personer för att upptäcka cancer i tjocktarm och ändtarm, kolorektalcancer.

– Det finns internationella och svenska studier som visar att med tidig upptäckt av tumören kan man minska dödligheten i sjukdomen med mer än 20 procent , säger biträdande överläkare Anna Martling vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som forskar om kolorektalcancer.

Ni har redan nu jobbat aktivt med det här. Vad har det lett till?

– De senaste 10-20 har vi bedrivit utveckling av den kirurgiska tekniken och lagt till strålbehandling i samband med ändtarmscancer. Det har gjort att vi har minskat återfallen i sjukdomen från tidigare 30 procent, till idag under 8 procent. Och vi har också fått en ökad överlevnad. Som har stigit från ungefär 50 procent till 60 procents femårsöverlevnad.

Näst vanligast
Cancer i tjocktarm och ändtarm är den näst vanligaste cancerformen bland både män och kvinnor. Ungefär 5 600 personer blir sjuka varje år i Sverige, och 2 500 patienter dör årligen.

Fram till för ungefär 20 år sen fick runt 70 procent av patienter med ändtarmscancer en påse på magen, stomi. Men nya behandlingsmetoder har ökat chanserna till överlevnad, och för dem som fått ändtarmscancer har andelen stomier nästan halverats.

Masstest efter årsskiftet
Från årsskiftet ska alla äldre personer mellan 60 och 65 år i Stockholms län kallas till screening, massundersökning. Senare ska personer upp till 74 års ålder kallas.

För landstinget beräknas detta kosta cirka 15 miljoner kronor om året.

Hittills används screening för att upptäcka framför allt livmodercancer och bröstcancer.

Oenigt om nyttan
Men när Socialstyrelsen skrev sina riktlinjer om vilka cancersjukdomar som lämpar sej för screening, så var experterna inte överens om nyttan när det gäller just cancer i tarmarna.

Därför rekommenderade Socialstyrelsen att tarmcancerscreening bara ska göras i samarbete med forskare.

Etiska frågetecken
Anna Martling håller med om att det finns etiska frågetecken när det gäller masstest.

– Det finns vissa etiska frågor framför allt. Man introducerar en viss oro med screening. En oro inför att gå och vänta på provresultat. Och en del kommer få falskt positiva resultat, som visar misstanke att de har en tumörsjukdom, men som vidare utredning visar att de inte har det.

– Så det är en aspekt av det hela som man måste utvärdera noggrant. Tanken med den här screeningverksamheten som Stockholms län nu inför, är också att man successivt ska utvärdera det och titta på de frågorna, säger Anna Martling vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".