Riskkapitalmarknad svalnar efter heta år

De extremt lönsamma åren för riskkapitalbolagen ser ut att vara över. Bakgrunden är inte minst oron på världens kreditmarknader som gör det svårare för riskkapitalbolagen att köpa nya bolag med hjälp av lånade pengar.

– Det som händer nu när krediterna blir dyrare, är att de här bolagen inte kommer att kunna låna lika mycket och de kommer inte att ha lika lätt att köpa bolag, säger Per Strömberg, docent som forskar om riskkapital vid Handelshögskolan i Stockholm.

De senaste ekonomiskt feta åren har fört med sig en flod av rekordstora företagsaffärer, där riskkapitalbolag i rena auktionsförfaranden prisat över varandra för att kunna köpa loss stora etablerade företag.

Och svenska exempel finns det gott om.

Etablerade namn som medicinteknikföretaget Gambro, hotellkedjan Scandic och Anticimex är några exempel på svenska företag som nu kontrolleras av riskkapitalbolag, efter storaffärer de senaste åren.

Lätt att låna
Förklaringen är att mycket pengar strömmat in i riskkapitalbolagens fonder, men också att det varit väldigt lätt för riskkapitalisterna att låna pengar.

En traditionell affär där riskkapitalbolagen står som köpare brukar innebära att riskkapitalisterna lånat pengar motsvarande ungefär 75 procent av vad köpobjektet kostar. Så de har bara finansierat en fjärdedel med egna pengar.
Svårare att finansiera köp
Men den senaste tidens osäkerhet på finansmarknaderna har lett till att det blivit svårare för riskkapitalisterna att låna pengar för att finansiera sina köp, säger Per Strömberg.

Alltså kan de inte längre köpa lika stora bolag och inte heller räkna med riktigt samma vinster.

– Det kommer leda till att de här fondernas avkastningar antagligen kommer att gå ner, därför att de inte kommer att ha lika lätt att sälja de bolag de redan håller till samma höga priser. Vilket i sin tur kommer att leda till att ett antal av de pensionsfonder och liknande som investerat i riskkapitalfonder inte kommer att få samma avkastning på sitt kapital, säger han.

Stora globala investeringar
Och det handlar inte om några småpengar. I fjol gjorde riskkapitalbolagen globalt investeringar för 400 miljarder dollar, enligt beräkningar av Per Strömbergs och kollegorna vid bland annat universitetet i Oxfords.

Riskkapitalbolagens kassor är fortfarande välfyllda av riskvilligt kapital.

Så någon kris kommer inte de större svårigheterna att låna pengar att innebära, säger Per Strömberg.

– Nej det tror jag inte. Jag skulle karaktärisera det mer som en hälsosam korrigering. Den här marknaden har varit otroligt het, och antagligen har det berott på att det har varit lite för lätt att låna. Som jag ser det är det här en korrigering till en mer normal marknad, säger Per Strömberg, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".