God ekonomisk tillväxt i ett lugnt Rwanda

För tretton år sedan drabbades Rwanda av Afrikas värsta folkmord. Idag är det ett land som präglas av ordning och reda, och en ekonomi som visar god tillväxt. Regeringen har en offensiv ekonomisk strategi och försöker locka till sig utländska investerare.

– Det allmänna företagsklimatet är bra i Rwanda. Det är ett av de absolut säkraste länderna, och regeringen välkomnar utländska investerare, säger Yvonne Makolo som är försäljnings- och marknadsföringschef på det sydafrikanska företaget MTN.

Företaget var det första större utländska företag att etablera sig i Rwanda efter folkmordet. Redan 1998 var de på plats och dominerar mobiltelefonmarknaden.

– Rwanda befinner sig i en återuppbyggnadsfas, så här behövs i princip allt, säger Yvonne Makolo från MTN.

Från jordbruk till IT
Landet är fortfarande huvudsakligen ett jordbrukland. Men strategin är att göra Rwanda till något utav ett mini-Dubai i Centralafrika. Ett centrum för IT, bankväsende, finansiella tjänster och konferenser.

Landet har inga stora naturresurser. Men det som lockar många är att det råder ordning och reda, och att Rwanda är ett av Afrikas minst korrupta länder.

Överallt byggs det. Nya hotell, kontorsbyggnader, bostadsområden och en ny flygplats.

Stabil tillväxt
Landet har en stabil tillväxt på omkring sex till sju procent. Rwanda startade från en låg nivå, men befinner sig nu i en offensiv fas, där infrastrukturen är ett prioriterat område.

– Andelen mobiltelefonanvändare är nu bara 5,5 procent av befolkningen. Så det finns gott om plats att växa i. Regeringen satsar särskilt på informationsteknologi som är en stor grej här, säger Yvonne Makolo.

Därför satsar MTN på att bygga ut både röst- och dataöverföring, berättar hon.

– Men vi förväntar oss tuffare konkurrens i framtiden.

Richard Myrenberg, Rwanda
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".