Försäljning av fyrhjulingar fördubblats

Försäljningen av fyrhjulingar ökade med nästan 50 procent under årets sju första månader, jämfört med samma period förra året.

– Just mångsidigheten. Att du kan dels ta med gumman ut och mysa med. Eller så kan du ta med älgjaktslaget och dra hem en älg eller dra lite ved, säger Johan Emmot som arbetar vid Kalix Maskiner i Luleå, där man märkt av fyrhjulingens popularitet.

Under årets sju första månader nyregistrerades över 4 000 fyrhjulingar jämfört med runt 2 700 under motsvarande period förra året, visar statistik från Moped och motorcykelbranschens riksförbund.

Dödsolyckor tredubblats
Men samtidigt som försäljning ökat så har också dödsolyckorna tredubblats på ett år.

En genomgång som polisen gjort visar att åtta stycken kan ha dött enbart i år, i olyckor där en fyrhjuling varit inblandad.

Bara under midsommarhelgen dog exempelvis tre stycken.

Har man en annan attityd till att sätta sig på en fyrhjuling jämfört med en bil?

– Det är så nytt det här med fyrhjulingar. Det är samma som med skoter. Skoterkulturen skiljer sig också. Det finns de som skulle sätta sig på skotern, men de skulle aldrig sätta sig och köra en bil om de har druckit, säger Johan Emmot.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".