Israelisk vägspärr vid byn Dahaniya.

Palestinier riskerar dö vid vägspärr

Palestinska patienter riskerar att skadas eller dö när ambulanser stoppas i vägspärrar och nekas inresa till Israel. Det skriver en israelisk människorättsgrupp i en rapport som publiceras på tisdagen.

Tidigare i somras dog en 18-årig man i en vägspärr efter att ambulansen fördröjts, berättar Miri Weingarten från Physicians for human rights.

– Han var mycket svårt skadad och blödde från huvudet. Inom en halvtimme kom tre olika ambulanser till platsen, och enades om att hans tillstånd var mycket allvarligt, berättar hon.

18-årigen skadades i en trafikolycka, och behövde intensivvård. Så en israelisk ambulans tog honom till vägspärren i Betlehem för att köra honom till ett sjukhus i Jerusalem.

Ambulansen väntade en halvtimme, men fick inte passera.

– Det var en diskussion mellan ambulanspersonalen och gränsvakterna. Och under diskussionen dog patienten, säger Miri Weingarten.

Inget ovanligt
Att ambulanser stoppas i israeliska vägspärrar är inget ovanligt.

Israel hänvisar till att ambulanser kan användas i terrordåd.

Därför ska alla ambulanstransporter som inte är akuta koordineras av Israel.

Byte tar lång tid
I de flesta fall flyttas patienten från en palestinsk ambulans till en israelisk som väntar vid vägspärren.

Koordineringen kan ta flera timmar. Och trots att transporten samordnats kan sedan väntan vid vägspärren bli mellan 20 och 90 minuter, enligt rapporten.

Men i mycket akuta fall ska ambulanser tillåtas passera, även om de saknar inresetillstånd.

51 ambulanser nekats
Under det första halvåret i år har knappt 300 akuttransporter släppts in från de palestinska områdena till östra Jerusalem.

Men 51 ambulanser har helt nekats inresa, säger Miri Weingarten.

– Två ambulanser i veckan har skickats tillbaka, trots att de beskrivit att det är akutläge. Det är oacceptabelt, säger hon.

Physicians for human rights kräver nu att ambulanserna lättare ska få passera.

Och att säkerhetskontrollen görs snabbare, samt att patienter inte flyttas mellan ambulanser, eftersom det kan vara skadligt för dem.

Polisanmäler tjänsteman
För första gången polisanmäler också organisationen en hälsokoordinator, som de anser är ansvarig för att ambulansen i Betlehem stoppades.

Den ansvariga tjänstemannen vill inte ställa upp på intervju. Men hennes presstalesman säger att hon inte var inblandad, utan att det var personalen i vägspärren som var ansvariga för fördröjningen.

Medvetslös säkerhetsrisk
Patienten som dog i vägspärren, stoppades av säkerhetsskäl, trots att han var medvetslös.
Muhammed abu Rajan, från Röda halvmånen, var en av ambulansförarna på platsen.

– Det är sorgligt, och skamligt. Jag hoppas i framtiden att de inte kommer stoppa ambulanserna, säger han.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".