Priser på skog slår nya rekord

Prisutvecklingen på skogsfastigheter har de senaste åren varit ungefär densamma som för villor och lägenheter. Men Lars Wesslund, fastighetsmäklare på LRF är inte förvånad.

– Vi har märkt att efterfrågan är betydligt högre än vad tillgången är. Det ökade intresset att äga skog är både ur ett investeringsperspektiv, men där investeraren också värdesätter möjligheten att få en upplevelse av sin investering. Och sedan att man tror på att fast egendom är en bra investering, säger Lars Wesslund.

Ökar i hela Sverige
Räknat på värdet av en kubikmeter skog har priset i södra Sverige sprängt en vall på 400 kronor, med god marginal. Nu är priset drygt 10 procent högre än snittet under 2006.

Prisutvecklingen för skog i Norrland är likartad,eller rent av ännu snabbare.

Och i Mellansverige, till exempel i Sörmland där den förre statsministern Göran Persson är skogsägare sedan några år, har priserna gått upp med 79 procent på fyra år. Här är priset på en kubikmeter skog 378 kronor.

Utländska köpare
Det är en allmän högkonjunktur, och låga räntor har bidragit till de nya rekordsiffrorna.

Men ännu en pådrivande faktor är att fler utländska köpare fått upp ögonen för svenska skogsfastigheter.

– Marknaden är betydligt större än Sverige nu. Huvuddelen av köparna kommer givetvis från Sverige fortfarande, men Andelen utländska köpare ökar hela tiden. Framför allt danskarna och norrmännen, men även holländarna köper en stor del, säger Lars Wesslund.

Stabil marknad
Vad som kan sätt stopp för nya rekordpriser är att konjunkturen vänder ner. Att skogspriserna faller liksom priset för aktier på börsen.

Men skogsmarknaden är inte lika känslig som börsen, tror Lars Wesslund på LRF.

– Det är kanske ingen dålig jämförelse. Men den är definitivt stabilare än börsen, vi har egentligen inte haft någon prisnedgång sedan 1982, säger Lars Wesslund, fastighetsmäkalre på LRF.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".