Ledamöter i skatteutskott stöder förslag

På måndagen presenterades svar på regeringens förslag på hur slopandet av fastighetsskatten ska finansieras. Förslaget om höjd reavinstskatt fick kraftig kritik. Bland annat av Skatteverket som föreslår en sänkning av samma skatt, och istället vill att rätten att få uppskov med reavinstskatten tas bort.

– Väl värt att studera skulle kunna vara att man redan nu tacklar den ofrånkomliga frågan hur staten långsiktigt ska kunna säkra att uppskoven, idag på 200 miljarder, verkligen betalas in till statskassan.

– En variant skulle kunna vara att man tar itu med frågan direkt, häver uppskovsrätten och därmed öppnar för möjligheten att faktiskt inte höja utan istället sänka reavinstbeskattningen. Då får man också en lösning på frågan om en bevarad rörlighet på bostads- och arbetsmarknaden, säger Lennart Sacrédeus (kd), ledamot i riksdagens skatteutskott.

Håller med
Även skatteutskottsledamoten Jörgen Johansson (c), håller med. Uppskovet med att skatta för vinsten på en försäljning av en villa eller bostadsrätt är en nyckelfråga, säger han, och uppmanar regeringen att bjuda in till en bred uppgörelse i frågan.

Även den moderate ledamoten Fredrik Schulte säger att han generellt sett är emot skattekrediter, och tycker följaktligen också att uppskovet ska bort. Men han betonar att det viktigaste ändå är att vallöftet om att slopa fastighetsskatten faktiskt hålls, och det i tid.

– Jag tycker att det är en spännande idé. Men den här frågan får inte dras i långbänk, och så att man fastnar i en utredningsfas som aldrig tar slut, säger Fredrik Schulte.

Intressant
Även skatteutskottets Lennart Hedquist (m) tycker att idén om att ta bort uppskovet är intressant, även om han är skeptisk till att uppskovsrätten kan tas bort så snabbt som Skatteverket föreslår.

– Det är onekligen ett intressant förslag under alla förhållanden. Regeringen har anledning att överväga det, för till skillnad från många andra förslag inte finansierade inom bostadssektorn. Det har skatteverket vindat sig om att göra. Det där får finansdepartementet syna nu, om skatteverket har räknat rätt, säger skatteutskottets ordförande, Lennart Hedquist.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".