"Kemiske Ali" har redan dömts till döden i en tidigare rättegång.

Ny rättegång mot Saddammedarbetare

I Irak inleddes på tisdagen en rättegång mot de av Saddam Husseins medarbetare som deltog i det brutala krossandet av ett shiamuslimskt uppror 1991.

Bland de åtalade finns den redan dödsdömde Kemiske Ali. Processen väntas återuppväcka minnet av det shiamuslimer kallar USA:s svek.

Med USA:s hjälp har shiamuslimer kommit till makten i dagens Irak. Men misstänksamheten mot USA är stor också bland dem som gynnats av Saddam Husseins fall och en viktig orsak till detta är det som skedde 1991 efter Kuwaitkriget.

Shiamuslimsk revolt
Bara ett par dagar efter Iraks nederlag i Kuwait i februari 1991, inleddes en shiamuslimsk revolt mot centralmakten i Bagdad. Det berättas att upproret började med ett kastat bröd. När de törstiga och utmärglade soldaterna kom hem från kriget efter en barfotavandring genom öknen, möttes de i Basra av en sändning bröd från Bagdad.

Men brödet var gammalt och stenhårt. En av soldaterna fattade mod, tog sin brödkaka och kastade mot det monumentala Saddamporträttet vid stadens infart.

Amerikansk uppmuntran
Shiamuslimerna tyckte sig ha fått muntlig uppmuntran för revolten från USA:s dåvarande president George Bush den äldre, som uttalat förhoppningar om att det irakiska folket skulle fälla regimen i Bagdad.

Men istället för att backa upp upproret och eventuellt invadera Irak för att störta diktatorn, valde Bush den äldre att hålla USA utanför. Han har senare förklarat att beslutet grundade sig på en djup oro för att den irakiska staten skulle falla sönder.

Tiotusentals dödades
Men resultatet blev ett blodbad där tiotusentals, kanske så många som 100 000 shiamuslimer, dödades av Saddam Husseins revolutionsgardister medan USA såg på. Enligt vissa uppgifter ska amerikanska generaler till och med ha lättat på flygförbudet i södra Irak vilket gjorde det möjligt för Saddam Husseins styrkor att använda attackhelikopter.

De femton som idag ställs inför rätta anklagas för brott mot mänskligheten. Bland dem finns Saddam Husseins ökände kusin Kemiske Ali, Ali Hassan al Majid, som redan har dömts till döden för giftgasmassakern på kurder i Halabja.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".