Inte alltid skyldig.

Rovdjur ofta oskyldiga till tamdjursskador

Hälften av de skador på tamdjur som skylls på varg och andra rovdjur har helt andra förklaringar. Det visar siffror från Grimsö forskningsstations viltskadecenter.

– Ett vanligt fall är om man till exempel hittar självdöda djur. Det kan vara väldigt små lamm, som har dött av att det har kommit en köldknäpp och kanske lite blötsnö.

– När man sedan som djurägare hittar dessa har det hunnit komma dit fåglar eller rävar och ätit på kroppen, säger Jens Karlsson, forskare på Grimsö.

145 anmälningar
Hittills i år har djurägare anmält 145 rovdjursattacker mot tamdjur. Men i hälften av fallen visar det sig att rovdjuren som varg, björn och lo är oskyldiga.

När ett tamdjur dödas eller skadas av ett rovdjur har ägaren rätt till ersättning från staten. Då undersöks det attackerade tamdjuret av en besiktningsman från länsstyrelsen.

Denne undersöker bitmärkenas utseende, eventuella spår om det är snö och spillning och hårtussar.

Inte alltid rovdjur som varit framme
Men i hälften av fallen är det inte som djurägaren trott. Det är inga stora rovdjur som varit framme.

– Det är exakt 50 procent av de fall som besiktigas som besiktningsmannen kommer fram till att det är rovdjur som har dödat tamdjuret. I resten av fallen är det inte fråga om det utan det fördelas ganska jämnt på sjukdom, olyckshändelse, räv och hund, säger Jens Karlsson.

Nu har besktningsmännen också börjat använda DNA-teknik för att kontrollera hur säkra bedömningarna är.

Tar salivprov för DNA-test
Med en bomullspinne tar man prover på saliv som kan finnas där tamdjuret har blivit bitet. På så sätt kan man avgöra om det till exempel är en varg som har angripit.

Analyserna blir klara senare i höst, men redan förra året gjorde man en pilotstudie med tio DNA-tester för att utveckla metoden.

De testerna visade att besiktningsmännens beprövade metoder fungerar.

– Där visade det sig att i alla de tio fallen stämde besiktningsmannens bedömning överens med DNA:t, säger Jens Karlsson.

”Ingen ändring av jaktlagen aktuell”
Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger att man sedan länge har känt till att det inte bara är rovdjur som ligger bakom skadorna. 

Han säger vidare att det inte finns anledning att se över jaktlagen som nyligen ändrades för att djurägare lättare ska kunna skydda sina djur mot rovdjur.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".