Ica redovisar lägre vinst

Höjda spannmåls- och energipriser kan leda till en del prishöjningar på mat framöver, säger Ica:s vd Kenneth Bengtsson. Ica presenterade på tisdagen sitt resultat för första halvåret i år.

Att det generellt kommer att bli dyrare att handla på Ica nu vill Kenneth Bengtsson dock inte skriva under på.

– Nej, det är svårt att säga att det blir generella prisökningar. Vissa varor kommer att gå upp, men vissa varor kommer att gå ner, säger han.

Vinsten sjönk
Ica-koncernen ökade försäljningen under första halvåret i år, men vinsten sjönk.

Enligt Ica:s koncernchef Kenneth Bengtsson är det satsningar för framtiden, bland annat ett nytt stort lager utanför Helsingborg som ätit upp en del av dagligvarukedjans vinster.

På varje hundralapp som Ica sålde varor för under första halvåret i år tjänade koncernen omkring en krona och femti öre, små marginaler, men Icas totala försäljning under halvåret hamnade på nästa 40 miljarder kronor så sammantaget blir det ju en del i vinst.

Lokalproducerad mat
Satsningarna fortsätter på en rad områden. Ica hakar på den rådande trenden med lokalproducerad mat och utbudet av obesprutade grönsaker och annat ekologist ökar också, säger Kenneth Bengtsson.

– Detta är ett område som vi verkligen vill satsa på, dels för att vi vet att våra konsumenter vill ha det, dels naturligtvis utifrån den miljöpåverkan som många andra produkter har.

På tal om miljöpåverkan. När slutar ni att förpacka allting i så mycket plast och papper?

– Vi försöker hela tiden att ifrågasätta varenda förpackning. Det finns förstås en utveckling inom detta område. Sedan får man tycka vad man vill om det går tillräckligt fort eller inte, men jag tycker nog att vi inom Ica-koncernen är väldigt tidigt ute, säger Kenneth Bengtsson.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".