Läkare inför rätta för sponsrad resa

I morgon, onsdag, ställs tre läkare inför rätta i Jönköping tillsammans med representanter för läkemedelsbolag åtalade för mutbrott och bestickning i samband med att bolagen sponsrade en personalresa.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz vill ha en vägledande dom om hur långt läkemedelsbolagen kan gå i sponsring av vården.

– Mycket i den här branschen är gränsdragningsfrågor och jag tycker att det vore bra med en domstolsprövning för att se om en domstol tycker att detta är en fråga om brott, säger han.

Resan gick till Prag
Det var för fyra år sedan som ett 40-tal personer från en klinik vid länssjukhuset i Jönköping åkte till Prag. Det var en nöjesresa, enligt åklagaren.

Ändå behövde bara resenärerna betala ett par hundralappar själva, bland annat tack vare att flera företag som levererar medicin och utrustning till kliniken sponsrade med totalt 64 000 kronor.

De två läkare som hjälpte till att jaga in sponsringspengarna, och deras chef, anklagas för mutbrott, medan fyra företagsrepresentanter misstänks för bestickning.

Etiska riktlinjerna har skärpts
Att företag bjuder eller sponsrar vården är inget ovanligt, enligt Nils-Eric Schultz, och de etiska riktlinjerna har också skärpts de senaste åren, men gränsen för vad som är lagligt bör ändå göras tydlig, menar han.

– Mycket av detta bygger ju på allmänhetens förtroende, att vi ska kunna lita på våra läkare att de skriver ut den medicin som är den absolut bästa för oss och som också är mest ekonomisk för samhället.

De åtalade förnekar att det skulle röra sig om en muta.

”Resan var en arbetsresa”
De menar att resan var en arbetsresa bland annat för att svetsa samman personalen och själva sponsringen en vanlig metod som skett helt öppet via landstingets konto, utan baktankar.

Advokat Jonas Ågren som försvarar en av läkarna menar att denne inte ens har egen makt över inköpen från bolagen som sker centralt.

– För att det ska vara fråga om ett mutbrott ska man ha möjlighet att gynna den som har gett de här pengarna. Och någon sådan möjlighet har inte min klient.

Men varför skulle läkemedelsföretagen ställa upp med pengar om man inte räknar med att tjäna på detta i slutändan?

– Ja, det kan man fråga sig. Men de har valt att sponsra en utbildningsresa och det är i sig inte brottsligt, säger Jonas Ågren.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".