Steven Jordan.

Officer inför rätta för skandalbilder

På tisdagen ställs den amerikanske överstelöjtnanten Steven L Jordan inför krigsrätt för skandalbilderna på förnedrade fångar på Abu Ghurayb-fängelset i Irak.

Överstelöjtnant Steven L Jordan Jordan är den förste officer som åtalas i skandalen som anses vara det som splittrade det amerikanska folket när det gäller kriget i Irak. Och det påverkade inte bara mellanösterns syn på USA utan en hel världs syn på invasionen.

In i det sista diskuterades om en del av bilderna ska visas under rättegången, något som försvaret försökt stoppa, de vill bara godkänna en bild på en naken fånge fängslad med handbojor och med ett par trosor på huvudet.

Var chef över fängelset
Jordan förekommer inte själv på någon av skandalbilderna, men han var chef för fängelset och därmed ansvarig för hur fångarna behandlades och de förhörsmetoder som användes. Och han misstänks för att ha gett order om olika olagliga förhörsmetoder.

Överstelöjtnant Jordan är den siste som ställs inför rätta, tidigare har elva soldater dömts, en av dem till fängelse i tio år, någon till samhällstjänst. På grund av ett formellt misstag från åklagaren så föll två åtalspunkter om mened och övergrepp i rättssak inför rättegången.

Jordan åtalas nu för fyra olika brott, bland annat tjänstefel. Och om han döms så riskerar han upp till åtta och ett halvt års fängelse.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".