Står fast vid vallöfte.

Borg: Reavinstskatten ska höjas

Regeringen står fast vid att höja reavinstskatten för den som säljer sin bostad, trots kritik från en lång rad myndigheter och organisationer. Det säger finansminister Anders Borg på tisdagen.

Tanken med förslaget är ju att ge regeringen råd att byta ut fastighetskatten mot en kommunal avgift. Båda de här förändringarna var ett vallöfte för ett år sen, säger Anders Borg.

– Jag tycker att partier och regeringar ska hålla fast vid det de sa till väljarna. Vi var väldigt tydliga i vårt valmanifest med att en låg kommunal avgift och en ökad beskattning på realiserade vinster var det som vi gick till val på. Det fick vi en mycket bred folklig uppbackning för, säger finansministern.

Man varför ska man egentligen bjuda in myndigheter och organisationer att lämna synpunkter om det är det som ni har sagt hela tiden som gäller?

– Vi ska mycket noggrant gå igenom deras synpunkter, men det är också så att vi har haft vissa principiella utgångspunkter av mer politisk karaktär som har varit vägledande för den här processen.

I den borgerliga alliansens valmanifest inför valet förra året står att:

”En mindre höjning av reavinstskatten kan bli aktuellt som en del av finansieringen.”

Det är ingen stenhård formulering, men Anders Borg menar att både slopandet av fastighetsskatten och en höjd reavinstskatt var den politik de borgerliga partierna gick till val på.

Kritik från många instanser
Förslaget att höja reavinstskatten för den som säljer sin lägenhet eller sitt hus har ju fått mycket kritik, bland annat av Skatteverket, Svenskt näringsliv, LO, Boverket, Villaägarna och Hyresgästföreningen.

Men Anders Borg säger att han inte är överraskad över att kritiken blev så bred.

– Människor tycker väldigt ofta att det är bra med en skattelättnad eller reformer, men när det sedan kommer till finansieringen blir det alltid mer bekymmersamt.

Minskad rörlighet befaras
En del av kritiken mot att höja reavinstskatten går ut på att det skulle kunna ge minskad rörlighet, det vill säga att folk skulle dra sig mera för att flytta.

Innan kristdemokraterna lyckades få de andra borgerliga att acceptera den modellen kallade en mycket kritisk Fredrik Reinfeldt den för flyttskatt.

Men Anders Borg tonar nu risken för att en högre reavinstskatt skulle minska rörligheten.

– Flyttmönster är generellt sett förhållandevis tröga och att de inte i någon större utsträckning påverkas av realisationsvinstbeskattningen.

Så du tror inte att det leder till minskad rörlighet?

– Jag tror inte att det är något avgörande argument i den här frågan, säger finansminister Anders Borg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".