Inga skadestånd trots brister i fosterhem

Även idag far barn illa i familjehem och institutioner. Det säger Annelie Hed, ordförande i Faco, Familjevårdens centralorganisation, med anledning av den delrapport om vanvård av omhändertagna barn, som lämnades till regeringen på tisdagen.

Annelie Hed, ordförande i Faco, Familjevårdens centralorganisation, säger att barn ibland placeras i olämpliga familjer för att socialtjänsten inte har resurser att göra ordentliga kontroller.

--– Det är socialsekreterarna som ska kunna utreda familjerna och sortera ut familjerna, men idag har de för lite tid och för lite resurser. De behöver få fler familjer att välja på när de ska placera ett barn. Idag är det för många som får söka ett hem just nu. Då blir det väldigt överilade placeringar, säger Annelie Hed, ordförande i Faco, Familjevårdens centralorganisation.

Ett 60-tal berättelser
Rapporten som lämnades till regeringen på tisdagen vittnar om grova övergrepp under flera decennier mot barn som omhändertagits och placerats i fosterhem och på institutioner.

62 personer har berättat om sin barndom, flera har blivit inlåsta, misshandlade, hotade och utsatta för sexuella övergrepp.

Hur dagens omhändertagna barn har det, tas inte upp i den här rapporten.

In på 90-talet
Den här 24-åringen från Mellansverige har dåliga minnen från det familjehem där han bodde i slutet av 90-talet.

– Det första som mannen i huset sa till mig var ”i det här huset behandlar vi barn och de som bor här som hundar”. Bars å du vet det. Nu kan du gå upp på ditt rum. Så var det varje gång som inte någon av mina föräldrar eller socialförvaltningen var där, säger 24-åringen.

Hur socialtjänsten klarar att ha kontroll på fosterhem och institutioner ska nu länsstyrelserna titta på. Uppdraget, som kommer från regeringen, innebär att samtliga kommuner i landet ska granskas.

Ökad kontroll
Tor Nilsson är socialkonsulent vid länsstyrelsen i Södermanland. Han är en av dem som har börjat inspektera kommunerna. De har redan funnit brister.

– När det gäller att ta emot barnavårdsanmälningar och utredningar, har vi riktat kritik mot flera kommuner i länet. Jag vet att andra länsstyrelser har gjort det, också, säger Tor Nilsson.

Dessutom funderar regeringen på att skärpa lagstiftningen så att socialtjänsten måste lyssna mer på barnen och vad de vill.

För tidigt för skadestånd
Regeringen vill också skärpa kontrollen av de som ska ta hand om barn för att undvika att barn placeras hos personer som dömts för brott.

När det gäller de äldre personer som vittnat om tidigare övergrepp och som nu kräver skadestånd, vill inte folkhälsominister Maria Larsson lova nånting.

– Först måste vi veta vad som har hänt. Den inventeringen pågår. Frågan om skadestånd finns inte på dagordningen ännu. Vi måste ha den samlade bilden klar, säger folkhälsominister Maria Larsson med ansvar för socialtjänstfrågor.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se
Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".