Svält drabbar barnen i Nordkorea

I Nordkorea har översvämningar de senaste veckorna lett till att en stor del av landets grödor förstörts, detta i ett land som redan tidigare hade svårt att mätta sin befolkning. Hjälpgrupper säger att särskilt barnen nu är i riskzonen.

Ett hem för föräldralösa barn i Nordkorea. Den skakiga videofilmen togs nyligen av biståndsarbetare från Sydkorea och visar undernärda, storögda barn i en sjabbig institution i staden Chongjin.

Passiva barn
En del av barnen stirrar passivt in i kameran, andra sitter bakom galler i järnsängar och gungar fram och tillbaka.

Kim Kyeong Hee, chef för sydkoreanska biståndsgruppen JTS som tagit filmen, säger att barnen på bilderna är alldeles för små för sin ålder. Hon berättar att varje dag dör ett tiotal människor av umbäranden i det här distriktet i en provins i nordöstra Nordkorea. Hon är orolig för att matbristen nu ökar också i delar av Nordkorea som inte drabbades direkt av översvämningar.

Öppenhet
FN säger att hundratusentals människor blev hemlösa efter översvämningar i Nordkorea i augusti, minst 600 människor dog. Men till skillnad från vid tidigare katastrofer visar den slutna kommunistiska diktaturen Nordkorea den här gången större öppenhet gentemot FN och andra hjälpgrupper. Kanske för att undvika en upprepning av hur det var efter översvämningar på 1990-talet då hundratusentals dog av svält efteråt.

Ett hoppfullt tecken är att USA nu lovat massiva hjälpsändningar till Nordkorea, som ett led i förhandlingar för att få regimen att skrota sitt kärnvapenprogram.

Svårt med hjälp
Sydkoreanska hjälparbetaren Kim Kyeong Hee önskar att fler rika länder hjälper Nordkorea. Hon säger att många givare är oroliga för att hjälpen ska gå till Nordkoreas militär i stället för till de mest behövande.

En del utländska hjälpgrupper har lämnat Nordkorea eftersom det är så svårt att samarbeta med regimen. Själv tänker hon och hennes grupp göra nya resor för att försöka hjälpa behövande, som de här barnen på det dystra barnhemmet i Chongjin.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".