Fredspristagare uppmanar Irak lyda FN

Årets fredsprisvinnare Jimmy Carter sände en tydlig signal till Irak att eliminera sina massförstörelsevapnen och samarbeta med FN-inspektörerna. Den före detta amerikanske presidenten Jimmy Carter, som får pris för sitt fredsarbete i en rad länder, tog upp temat med Irak under sitt tacktal under fredsprisutdelningen i Oslo rådhus på tisdagen.
Den sjuttioåttaårige före detta presidenten charmar många i Oslo med sitt breda leende och sin slips i norska flaggans färger, men när han höll sitt tacktal var han allvarlig. Jimmy Carter betonade vikten av att Irak följer FN:s säkerhetsråds beslut om att förstöra massförstörelsevapnen och ge inspektörerna obehindrad tillgång. Världen insisterar på det, sa Jimmy Carter. Folkligare nobelfest Den enda likheten mellan nobelfirandet i Sverige och i Norge är servisen, menar många. Festligheterna är folkligare och kungafamiljen är inte närvarande vid middagen, som hålls på Grand hotell i Oslo. Den franske kökschefen har en genomtänkt meny och Carter hedras speciellt vid desserten. Det blir varm chokladkaka med jordnötsgrädde till fredspristagaren som växte upp på en jordnötsfarm.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista