Samah Sotouhi.

Reinfeldt diskuterade Vilks-reaktioner

Under fredagsförmiddagen träffade statsminister Fredrik Reinfeldt ett tjugotal ambassadörer från arabiska och muslimska länder för att diskutera reaktionerna efter publiceringen av konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Egyptiska ambassadören Samah Sotouhi tycker att initiativet till mötet är bra.

– Detta är ett bra initiativ som jag uppskattar väldigt mycket. Dialog är det bästa sättet att förhindra fundamentalism och extremism, säger Samah Sotouhi.

Flera länder som Pakistan, Afghanistan och Egypten har protesterat mot publiceringen av profeten Muhammed som rondellhund.

Inget möte i Danmark
I Danmark valde regeringen att inte träffa ambassadörerna i samband med Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrer.

Men Jonas Otterbeck, islamolog vid Malmö högskola, tror att Reinfeldts val att kalla till möte är rätt väg.

– Genom att helt enkelt bjuda in visar man att man är seriös och man visar att man respekterar motparten även när motparten inte har samma åsikt som man själv har, säger han.

Tror du att det kan få stopp på protesterna?

– Det har jag ingen aning om för jag tror att protesterna framför allt är lokalpolitiska och har mindre att göra med vad Sveriges regering gör. De är mer inflätade i lokal politik, Pakistan, Iran eller vilket land det nu månde vara.

– Däremot tror jag inte att det förvärrar någonting, utan tvärtom möjligen förbättrar situationen så att människor på lokalpolitisk nivå inte kan utnyttja att den svenska regeringen är arrogant eller nonchalant utan tvärt om faktiskt måste erkänna den svenska regeringens beredvillighet att diskutera den här problematiken, säger Jonas Otterbeck.

Fortlöpande dialog
Ett tjugotal ambassadörer är kallade till mötet och de hoppas få igång en fortlöpande dialog om åtgärder för hur man kan förhindra liknande publiceringar, säger Egyptens ambassadör Samah Sotouhi.

Han själv tänker att det kan behövas en parlamentarisk kommitté som ska arbeta mot islamofobi och att muslimer behöver ett bättre skydd i svensk lag mot kränkningar.

Det handlar inte om att ställa krav, betonar han, men säger samtidigt att man måste hitta en lösning för att inte samma sak ska hända igen.

– Om någon insisterar på att i yttrandefrihetens namn förolämpa profeten Muhammed kommer det alltid att bli problem, säger Samah Sotouhi.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".