JK: Lagändring krävs om Muhammed- teckningar ska anses olagliga

Om teckningarna av profeten Muhammed som rondellhund ska anses som brottsliga, måste svensk lag ändras så att det blir förbjudet att kränka religioner. Men det vore ett olyckligt steg med tanke på yttrandefriheten. Det säger justitiekansler Göran Lambertz.

JK är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott.

– Om vi vill förbjuda sådana här kränkningar, då måste vi nog ändra i vår lagstiftning, det är min bedömning, säger Göran Lambertz.

– Det är ganska svårt att göra sådana ändringar utan att vi inskränker yttrandefriheten, på ett sätt som vi inte vill.

Får retas och kränka en hel del
Enligt svensk lag får man inte hetsa mot en folkgrupp och inte hetsa mot en religion om den identifieras med en folkgrupp som till exempel islam. Däremot får man retas och kränka en hel del, säger JK Göran Lambertz.

Egyptens ambassadör Samah Sotouhi sa inför mötet med Fredrik Reinfeldt att muslimer behöver ett bättre skydd i svensk lag mot kränkningar.

Syftet avgör
När det gäller konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund är syftet avgörande om de ska anses som brottsliga, säger JK.

Om syftet enbart är att kränka kan det vara ett hetsbrott, men om syftet till exempel är att förmedla en nyhet om en kränkning är det absolut inte brottsligt.

– Det är en fråga om att tillämpa den lagstiftning vi har. Den skyddar i viss mån mot kränkningar, men den skyddar också yttrandefriheten som innebär att man får kränka en hel del innan det blir brottsligt.

Men hur skulle de här teckningarna kunna bli brottsliga enligt svensk lag?

– Idag tror inte jag att de här teckningarna är brottsliga, i alla fall inte om de används helt och hållet och enbart för att kränka. Ska de vara brottsliga så måste man nog ändra lagen.

Vilka ändringar krävs då?

– Då finge man skriva in något förbud av kränkningar mot religioner till exempel, eller kränkningar av folkgrupper. Det skulle jag nog inte vilja rekommendera, för det vore att inskränka yttrandefriheten på ett sätt som vore ganska olyckligt.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".