Svenska muslimer dämpar protester

Under de senaste veckorna har muslimska organisationer i Sverige kontaktat regeringar och medier i flera muslimska länder för att dämpa protesterna mot Sverige med anledning av de omdebatterade rondellhundarna.

Det säger Mahmod Aldebe som är ordförande i den största muslimska organisation, Sveriges muslimska förbund som har 70 000 medlemmar.

– Vi skriver till dem att man inte ska hetsa upp sig, det här liknar inte det som hände i Danmark. Det finns ingen rasism eller diskriminering.

Aldebe säger att Sveriges muslimska förbund har haft kontakt med regeringsrepresentanter för bland annat Egypten, Pakistan och Saudiarabien. Han menar att den svenska regeringen varit bättre på att hantera debatten runt de så kallade rondellhundarna än vad den danska regeringen var för två år sedan under Mohammedkrisen då karikatyrer av profeten Mohammed publicerades i Jyllandsposten.

– De här organisationerna bildades för att skydda profeten under Danmark-krisen, och de försöker aktivera sig mot Sverige. Vi har dämpat det och sagt stopp, vi ska inte göra på samma sätt som mot Danmark. Vår regering och statsminister ställer upp och tar sig tid att träffa ambassadörer och lyssna på deras krav och önskemål. Det är mycket positivt.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".