Den som har en lön på 25 000 kronor i månaden, får omkring 300 kronor mindre när han eller hon är sjuk.

Sänkt sjukersättning från årsskiftet

Från och med 1 januari nästa år sänker regeringen sjukpenningen för alla. För dem som är sjukskrivna längre än ett år blir det ännu tuffare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att regeringen bara följer sitt vallöfte om att det ska löna sig att jobba.

– Jag sa till svenska folket i valrörelsen, och jag står fast vid det, att det ska löna sig bättre att jobba i det här landet. Skillnaden mellan att jobba och att inte jobba kommer att växa, det är den politik vi för. Den drivkraften för arbete har varit otydlig, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det har uppfattats som att det är väldigt liten skillnad på att arbeta och inte. Det syns allra tydligast hos dem som har svag kontakt med arbetsmarknaden, ofta med låga inkomster, som inte jobbar full tid. De drivkrafterna, tillsammans med allt vi gör, menar vi, kommer att leda till att allt fler jobbar.

Sänkning med 300 kronor
Regeringen lägger nu om hur man räknar ut den sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att den som har en lön på 25 000 kronor i månaden, får omkring 300 kronor mindre när han eller hon är sjuk.

Efter ett år får den som fortfarande är sjukskriven en sänkning från 80 till 75 procent av inkomsten. För samma person blir det 1 400 kronor mindre att leva på.  

Regeringen vill samtidigt satsa på en rad nya åtgärder för att få sjukskrivna och förtidspensionerade tillbaka i arbete.

Jobb på annan ort
Försäkringskassan ska efter tre månader undersöka om den som är sjukskriven kan gå tillbaka till sin arbetsplats. Efter sex månader kan den som är sjukskriven bli erbjuden ett annat jobb, även om jobbet inte finns på hemorten.

Regeringen vill också införa så kallade nyfriskjobb. De vänder sig till dem som är långtidssjuka och de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Arbetsgivare som anställer en förtidspensionerad, får en subvention på motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften.

Tanken är att nyfriskjobben ska börja gälla från och med 1 juli nästa år.

”Rent besparingspaket”
Socialdemokraterna är kritiska mot regeringens planer. Thomas Eneroth är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– Det är ju tydligt att det inte är något reformpaket, utan ett rent besparingspaket som regeringen presenterar. Återigen gör man stora besparingar i välfärden för att finansiera skattesänkningar för dem som redan är välbeställda eller friska, säger Thomas Eneroth.

En av de 550 000 svenskar som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning är Lars Åhman. Han arbetade som bussförare och trafiklärare när han blev sjukskriven 1998.

Idag får han 64 procent av den lön han hade för nio år sedan, det vill säga drygt 12 000 kronor i månaden.

”Det är absurt”
Enligt regeringens förslag kommer Lars ersättning sänkas något från den första januari.

– Det börjar närma sig socialhjälp trots att jag bor i en etta, säger Lars Åhman.

– Det är absurt, jag är 57 år och får hjälp av mina föräldrar. Det är tur att de har så de klarar sig, så de kan backa upp mig lite. Om jag inte hade haft det stödet, hade jag inte haft någonting utöver bostad och mat för dagen.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".