1 av 2
Yrkesfiskaren Nils-Erik Sjöström lagar ryssjan efter sälens framfart. Foto: Peter Öberg/SR
2 av 2
Lennart Olofsson. Peter Öberg/SR.

Ny fälla ska fånga plundrande sälar

Sälar är ett stort problem för det kustnära fisket. Men nu har Fiskeriverket utformat en fiskfälla som ska fånga de sälar som äter upp fisken för yrkesfiskarna.

Det är ett fåtal sälar som står för en stor del av skadegörelsen, visar fältförsök som Fiskeriverket har gjort. Men nu vet man hur man ska komma åt de sälar som ställer till med den största förödelsen.

Ekot följde med fiskaren Lennart Olofsson för att vittja en ryssja i Umeälvens mynning.

– De går ju hårdast på de största fiskarna. De äter dem genom garnet och drar ut bitar. Kvar blir huvud, skjärt och ryggrad, berättar han.

Fiskarna Lennart Olofsson och Nils-Erik Sjöström kastar flera massakrerade sikar överbord när de halar in morgonens fångst. Tjugo meter bort sticker en gråsäl upp huvudet över vattenytan.

Skador för miljoner
När sälstammen i Östersjön och dess norra del av Bottenviken började växa på 80-talen växte också problemen för yrkesfiskarna. Fiskeriverket beräknar att sälarna åsamkar fisket skador på 55 miljoner kronor per år.

- Tidigare brukade min kollega få ihop 15 ton sik på en säsong. Nu får vi inte ens ihop tre ton och då är vi två som hjälps åt. Han var ensam förut, berättar Lennart Olofsson.

Men nu finns rön som kanske kan ändra på detta.
Fiskeriverket har filmat den typ av fiskfällor som kallas push-up-fällor och man konstaterar att det är några få sälar som har specialiserat sig på att plundra fällorna på fisk.

Det handlar alltså om att i skyddsjakten lyckas skjuta just de sälarna. Men att få en säl på kornet är svårt.

Stängs in
Men nu har Fiskeriverket kommit på hur man ska komma åt de sälar som skadar fisket mest.

Verket har låtit bygga om push-up-fällor så att de också fångar de sälar som tänker plundra dem.

– När sälen försöker komma åt fisken blir den instängd. Sen ska man åka dit och avliva den. Med tanke på de svårigheter vi haft tidigare är det här en framgång. I förlängningen kan det vara ett väldigt viktigt instrument för en yrkeskår i norra Östersjön att freda sig, säger Sven-Gunnar Lunneryd som är sälforskare på Fiskeriverket.

Men fiskaren Lennart Olofsson i Obbola utanför Umeå tror att ökad avskjutning är enda metoden. Dagens skyddsjakt om 200 djur räcker inte. När det gäller de nya fällorna tror Lennart att den listiga sälen snart kommer att lära sig undvika de nya fällorna.

– När det har gått några år fungerar inte det här i alla fall, utan sälen är nummer ett hela tiden. Det finns ingen annan metod än att jaga ned stammen till en vettig nivå. Sedan håller man stammen där, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se
Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista