EU-ordförandeskap ska leda till valseger

Den 17 september är det ett år sedan de fyra borgerliga parterna vann valet. År 2009 är det ett år kvar till nästa val och då räknar regeringen med att Sveriges halvår som EU:s ordförandeland ska lägga grunden till en ny valseger.

I regeringskansliet pågår planeringen för fullt inför den första juli 2009 då Sverige för ett halvår framåt är EU:s ordförandeland och enligt vad Ekot erfar finns en klar inriktning på valdagen i september 2010.

Internationellt genombrott
Ordförandeskapet är tänkt att i bästa fall bli Fredrik Reinfeldts internationella genombrott och regeringskansliet försöker nu styra internationell verksamhet till andra halvåret 2009.

En skillnad jämfört med det halvår den socialdemokratiska regeringen fick leda EU, är att alliansregeringen inte vill sprida mötena över hela landet på det sätt som gjordes 2001.

I stället är det tänkt att de flesta ministermötena ska hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i någon stad i norra Sverige.

Regeringen planerar också för att Stockholm blir platsen för det informella toppmöte som är tänkt att hållas på hösten.

Viktig förklaring
Att socialdemokraterna medvetet försökte utnyttja EU-ordförandeskapet som draghjälp i valet bekräftar socialdemokraterns förre partisekreterare Lars Stjernkvist.

– När jag tänker tillbaka på valet 2002 som gick väldigt bra så tror jag att skulle man rangordna förklaringarna till det, så blir just det lyckade ordförandeskapet en av de viktigaste förklaringarna.

– De borgerliga försökte framställa Göran Persson som det förvuxna kommunalrådet från Katrineholm, oförmögen att styra landet. Detta blev väldigt svårt efter det framgångsrika ordförandehalvåret, säger Lars Stjernkvist.

Och dåvarande oppositionens ledare, förre moderatledaren Bo Lundgren ger en liknande bild.

– Vi kom i medieskugga därför att det var väldigt många möten som hölls i Sverige och vi hade toppmöte där amerikanska presidenten George Bush deltog. Bilden av Göran Persson stärktes internationellt och det var ett handikapp sedan i valet.

Tror du att det påverkade valutgången?

– Det är svårt att säga hur mycket. Det som sedan hände på hösten 2001 var ju 11:e september och Göran Perssons klara ställningstagande för de amerikanska intressena inledningsvis och det gjorde att han fick sympatier långt in i det borgerliga lägret och blev då den mycket populäre statsministern, men grunden till detta, tror jag, var ordförandeskapet, säger Bo Lundgren.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista