Förslag om obligatorisk rektorsutbildning

Snart måste alla rektorer sätta sig i skolbänken, igen. Regeringen föreslår nu att alla som ska jobba som rektorer måste gå en särskild rektorsutbildning, som ska vara obligatorisk.

Anslaget till utbildning av rektorer ska fördubblas, enligt regeringens budgetförslag som kommer i nästa vecka.

– Den stora skillnaden jämfört med idag är att det är ju att utbildningen blir mycket mer omfattande och framförallt så blir den obligatorisk för det är ju rätt många idag som inte har gått den här utbildningen.

– Jag tycker det är något märkligt i att rektorsjobbet som är ett av de mest krävande chefsjobben i hela vårt samhällssystem, där har vi inga formella krav och det finns ingen reell utbildning för att bli rektor, däremot så krävs för den som blir lärare att man går fyra år på högskolan, säger Jan Björklund.

Stort ansvar
Rektorn har ansvaret för i stort sett- allt i sin skola. Han eller hon ska vara pedagogisk ledare och inspirera personalen, och samtidigt sköta personalfrågor och inte minst- se till att pengarna räcker och att alla elever når målen. Något som många brukar anse vara en omöjlig ekvation.

Idag anslår staten 50 miljoner om året till frivilliga utbildningar för rektorer. I budgetförslaget som kommer nästa vecka vill regeringen fördubbla summan till 100 miljoner. Och i den kommande skollagen kommer det att föreslås att utbildningen ska vara obligatorisk för rektorer. Biträdande rektorer och förskolechefer ska få rätt att sätta sig på skolbänken igen för att lära sig samma saker.

Startar om ett år
Utbildningen beräknas starta nästa höst. Den ska vara på 30 högskolepoäng - och innehålla tre delar. Det gäller skolans juridik: - elevernas och lärarnas rättigheter till exempel, också hur systemet med målstyrningen ska fungera. Och också hur man är en god chef.

– Ledarskapet i skolan är mycket viktigt. en del menar väl att det är den enskilt viktigaste faktorn för att få skolor att fungera och ha ett bra arbetsklimat och vara fokuserade på höga kunskapsresultat. Min bedömning är att det här är en av de strategiska satsningar vi gör på svensk skola, säger Jan Björklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista