Tidningsbuden förhandlar om fast timlön

På måndagen görs ett nytt försök att lösa den segdragna tvisten om tidningsbudens löner. Förutom lönenivåerna så handlar det om lönesystemet. Facket vill att tidningsbuden ska få vanliga timlöner medan arbetsgivarna inte helt vill släppa den nuvarande ordningen med prestationslön.

Klockan är strax efter två på natten, platsen är Pressens Morgontjänsts filial i Stockholmsförorten Farsta. De första tidningsbuden har just kommit och håller på att räkna ihop rätt antal tidningar till sina utdelningsområden.

Tryggt med timlön
Harry Malmqvist försöker snabbt att bli klar med sina buntar och komma iväg för att hinna dela ut tidningarna på den tid han har betalt för. Men det här att jobba på beting vill han ha bort.

– Lönesystemet som vi har på förslag nu till förhandlingen är att vi ska ha fast arbetstid och en ordentlig timlön. Då vet du att du jobbar de här timmarna och har en hyfsad timlön. Då behöver du inte stressa lika mycket som du gör nu, säger han.

Förseningar sänker lönen
Harry Malmqvist sitter också med i fackförbundet Transports förhandlingsdelegation som kräver att tidningsbuden ska ha en ren timlön och få betalt för den tid arbetet faktiskt tar.

Idag är det samma betalning även om förseningar i tryckeriet eller dåligt väder gör att jobbet tar längre tid. Arbetsgivarna säger sig nu vara beredda att erbjuda en betydligt större del av betalningen som timlön men vill ha kvar en del som prestationslön, säger Tidningsutgivarnas förhandlingschef Björn Svensson. Men han vill inte före förhandlingarna motivera varför man inte vill slopa prestationsdelen helt.

– Jag skulle vilja undvika att gå in och diskutera motivbilden i de här förhandlingarna. Men vi har lagt förslag som innebär väsentligt ökad förutsägbarhet och trygghet vad gäller lön och arbetssituation.

Högre lön
Facket anser också att tidningsbuden fått ökad arbetsbelastning och mindre betalt per utdelad tidning och vill därför ha mer än de 10,2 procent på tre år som de flesta andra branscher fått.

Missnöjet bland tidningsbuden är stort säger Harry Malmqvist.

– Det kokar. Det är en väldig irritation.

Vad gör ni om det inte blir något avtal den här gången heller?

– Då får man väl hitta på lite andra sanktioner och eventuellt strejk.

Björn Svensson på arbetsgivarsidan håller inte med om att arbetsbelastningen ökat och vill inte erbjuda tidningsbuden mer än 10,2 procent, men tror ändå på en snabb överenskommelse.

– Min uppfattning är att vi de facto inte står särskilt långt ifrån varandra i ett antal avgörande frågor när det gäller det konkreta utfallet för tidningsbuden.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista