Piratkopierat kramdjur förstörs i Thailand.

Smuggling av piratkopierade varor ökar

Smugglingen av piratkopierade varor till Sverige fortsätter att öka. År 2001 gjorde tullen 58 ingripanden mot piratkopierat gods, ifjol gjorde man 661 stycken, alltså mer än en tiodubbling. Och hittills i år har ingripandena legat på samma höga nivå.

– Kopior är en väldigt tacksam sak att syssla med, det ger stora pengar på kort sikt för en kriminell organisation och straffen är väldigt låga. det är två års fängelse på straffskalan i Sverige för piratkopiering, säger Monica Fridolf som är nationell specialist på immaterialrätt hosTullverket.

Jackor och champagne
Monica Fridolf visar upp några av de beslagtagna piratkopiorna på sitt kontor på tullen i Malmö, här finns Etiopisk champagne, falsk Viagra, Batmanfigurer och en kinesisk kopia av en populär gåsdunsjacka.

– Just den här jackan har den svenska agenturen kontrollerat innehållet i och den innehöll då skinn och benrester bland annat och en hel del bakterier, dessutom var det hundpäls. De senaste åren har vi stoppat ungefär 2000 sådana här jackor, säger hon.

Mycket kommer från Kina
Handeln med piratkopierade kläder och skor är störst. Hela 80 procent av alla de ingripande som tullen gör är mot just textilier. Men man hittar mycket annat, kopior av leksaker, elektronik, livsmedel och mediciner. 80 procent av alla kopierade varor kommer från Kina och mycket skickas i små kvantiteter med post till Sverige

– Ungefär 30-40 procent av alla våra ingripanden av kopior gör vi i posttrafiken. De här ingripandena gör vi mest i postflödet uppe på Arlanda, men även här i Malmö på Toftanäs, säger hon.

En del av smugglingen står den organiserade brottsligheten för, men även vanliga svenskar, framförallt ungdomar beställer piratkopierade varor över Internet. Varor som man antingen behåller själv eller som man säljer vidare till sina kompisar.

– Ungdomar är idag väldigt utsatta för trycket från modeindustrin och det är klart att de vill köpa märkesvaror, så de blir ju självklart lurade många gånger.

Hur arbetar ni inom tullverket för att bekämpa det här?

– Vi arbetar i nära samverkan med näringslivet. Rättighetshavaren kan lämna in en ansökan till oss om att vi ska ingripa mot kopior av deras produkter.

Men hur pass prioriterad verksamhet är det här inom tullen?

– Vi prioriterar självklart narkotika, sprit -och cigarettsmuggling. Men Tullverket ser allvarligt på kopiehandeln och det handlar om att vi ska skydda konsumenterna och EU:s gemenskap, säger Monica Fridolf.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista