Svensk export till Kina backar

Den svenska exporten till Asien minskade med tre procent första halvåret i år. Tydligast är det i Kina där svenska företag förlorat marknadsandelar.

Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo tror dock att minskningen av den svenska varuexporten till Kina beror på att svenska företag gått över till en ny affärsmetod i handeln med Kina.

– En av orsakerna är att man upplever att man måste i betydligt större utsträckning producera lokalt, antingen inom landet eller regionen i Asien för att lyckas där. Då blir det inte lika mycket varuexportintäkter från Sverige. Däremot kan företaget ändå tjäna mycket pengar så att det blir intäkter till Sverige på andra sätt, säger Mauro Gozzo.

Dyra produkter
Valutaskillnader gör att svenska produkter är dyra i Asien och på den viktiga kinesiska marknaden. Av det skälet har en del svenska företag börjat sälja affärsidéer istället för färdiga produkter i Kina.

Det betyder att den svenska exporten av tjänster till Kina ökat i form av produktidéer och tillverkningsexpertis, enligt Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo. Men det är inte känt hur omfattande detta är. Svensk exportstatistik mäter bara traditionell export av varor och tjänster.

– Det är helt klart att det finns ett mörkertal när det gäller Kina, för ska vi se på exportstatistiken så ser det ut som om det har gått riktigt dåligt för Sverige och det tror jag inte att det har.

– Vi har ett stort intresse från svenska företag och från Exportrådets synvinkel är Kina vår största marknad på det sätt att vi har en väldigt stor grupp svenska företag som vi har hjälpt in på marknaden och helt klart går det bra för en hel del av dem, säger Exportsrådets chefsekonom Mauro Gozzo.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista