Blodsband viktig faktor i världsekonomin

Gamla anrika familjeimperier som banksläkten Rotschild eller svenska Wallenberg har en långt mer betydelsefull roll att spela än vad ekonomiska historiker hittills velat medge. Det menar Harvardprofessorn David S Landes som skrivit en bok om världens mäktigaste familjedynastier.

– Jag skulle gärna ha träffat Wallenbergarna under mitt Sverigebesök. De är en succé, men de gillade inte att bli kallade för en dynasti i min bok och så vill de ju hålla låg profil, säger David S Landes.

Han har skrivit flera tunga böcker om hur världsekonomin fungerar. Men 83 år fyllda har han nu tagit på sig uppgiften att omkullkasta vad han kallar en myt; att affärsimperier som bygger på blodsband och att hålla makten inom familjen i generationer skulle vara på väg bort.

– Inom familjen tenderar man att lita mer på varandra. Blodsband är totalt underskattade i den ekonomiska analysen i dag där väldigt mycket handlar om snabba affärer, köp och sälj. Forskning visar att familjeimperierna är de mest lönsamma, säger David S Landes.

Aktad bankfamilj
I boken beskriver han till exempel familjen Rotschild väg från livet i ett fattigt getto i 1700-talets Frankfurt am Main till en av de rikaste och mest aktade bankfamiljerna i världen.

– Det finns de som på allvar menar att lämpligheten för affärer ligger genetiskt inbyggd i den familjen, säger David S Landes.

Men den stora risken för Rotschilds och andra dynastier är att arvtagarna blir för rika och struntar i affärerna. De vill göra roligare saker som att syssla med politik eller samla konst. Flera imperier har dött ut så, men Rotschilds är ett exempel där den inre kärnan i familjen nu i flera generationer aldrig övergett bankverksamheten.

Fortsatt maktfaktor
Trots de enorma mängder riskkapital och villiga köpare som står redo att dra nytta av schismer inom familjerna för att stycka upp imperierna så kommer de att fortsätta vara mycket viktiga, säger David S Landes.

Han tar utvecklingsländerna som exempel. Det är familjeföretagen som kan hjälpa dem ur fattigdomen.

Kan mångmiljardbygget Ikea där andra generationen Kamprad nu är i färd med att ta över kvala in som en framtida dynasti?

– Självklart, och det är väl så de vill ha det, svarar David S Landes.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista