Europeiska muslimer tar avstånd från hot

Viktiga internationella muslimska organisationer tar nu avstånd från dödshotet mot konstnären Lars Vilks och chefredaktören för Nerikes Allehanda, som publicerat Vilks teckning av profeten Muhammed.

Det europeiska så kallade fatwarådet kommer inom de närmaste dagarna att utfärda en fatwa, alltså ett utlåtande utifrån islamisk lag, där man tar avstånd från hotet.

”Islam tillåter inte det här”
– Vi håller inte med om det som al-Qaida sagt. Vi tycker inte man ska döda någon på grund av det här, för det är inte islam, islam tillåter inte det här, säger Hussein Halawa, som är generalsekreterare i det europeiska fatwarådet.

Rådet arbetar nu med en fatwa som kommer att ta avstånd från hotet och förklara det som haram - det vill säga förbjudet enligt islam.

Jan Hjärpe, professor i islamologi, menar att en fatwa från det europeiska fatwarådet har betydelse.

– Det här rådet med sin ordförande Yusuf al-Qaradawi kan man nog säga står ganska nära de islamistiska rörelserna, och att det är de som tar avstånd från de här extrema och de våldsfixerade grupperna tror jag är väldigt viktigt.

Vad tror du att det kan få för effekter?

– Ja, flera effekter. En är ju att det faktiskt minskar det konkreta hotet, säger Jan Hjärpe.

Hussein Halawa, generalsekreterare för det europeiska fatwarådet, tycker att den svenska regeringen agerat rätt när man sökt dialog med Sveriges muslimska råd.

– Vi tackar dem för att de sökt dialog, det är ett bra sätt att hantera frågan, säger Hussein Halawa.

Även den europeiska federationen för islamiska organisationer i Europa, som  finns i 29 länder, fördömer hoten och arbetar för att konflikten inte ska sprida sig internationellt. 

Kommuniké till 92 organisationer i världen
– Vi har gått ut med denna kommuniké till 92 organisationer runtom i världen, säger Chakib Ben Makhlouf, som federationens ordförande.

– Vi har gått ut också till Pakistan, till Bangladesh, Asien, Afrika. Vi har gått ut med den också till vissa riksdagsledamöter i Marocko, Algeriet, Jemen, Egypten, Malaysia och Indonesien. Så vi har tagit intitiativ och vi har försökt att dämpa det här.

Den europeiska federationen för islamiska organisationer har fått stöd för att frågan ska skötas genom dialog, säger Chakib Ben Makhlouf.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista