Karamanlis och Ny Demokrati vann valet med knapp marginal.

Ny Demokrati behåller makten i Grekland

Efter parlamentsvalet i Grekland behåller premiärminister Kostas Karamanlis och hans parti Ny Demokrati makten, trots att vänsterpartierna fick fler röster.

Karamanlis utropade sig efter en lång natts rösträknande till segrare, samtidigt som oppositionsledaren Giorgis Papandreou erkände sig besegrad. Med ungefär 80 procent av rösterna räknade var skillnaden kring fem procentenheter, kring 43 mot 38.

– Ett klart mandat att fortsätta genomdriva de reformer som Grekland behöver, sa Karamanlis.

Oproportioneligt valsystem
Men klart blir det mandatet i allt väsentligt genom det grekiska, inte särskilt proportionerliga valsystem, som sällsynt rikt belönar vinnaren med 40 extra gratismandat om så segermarginalen är 0,1 procent.

För som vanligt var det; om de sammanräknat fler vänsterröster på socialdemokraterna, kommunisterna och radikalerna än konservativa, trots att regerande Ny Demokrati nu får sällskap i parlamentet av de högerextrema LAOS. Det första partiet riktigt långt ut till höger på ett drygt kvartssekel.

Väljarna straffar
Det kan se ut som om väljarna något straffat Ny Demokrati för hanteringen av den nationella katastrofen i augusti, då skogsbränder ödelade arealer av Gotlands storlek, men det kan lika gärna vara för ett par korruptionsskandaler, som också kan vara skälet till att valet utlystes nu och inte som det skulle, i mars nästa år.

Om ett par veckor kommer den gamle riksåklagaren Zorba med sin utredning som kan komma att peka ut ett par ministrar som skurkar.

Turbulent parlament
Karamanlis tog i valrörelsen åt sig äran för att ha minskat Greklands budgetunderskott, hållit tillväxten på Europarespektabla 4,4 procent och minskat arbetslösheten för första gången på två decennier till under åtta procent.

Med reducerat mandat kan fortsatt ekonomiskt reformarbete med en föråldrad statsapparat, Europas mest underfinansierade pensionssystem och en fortfarande hög ungdomsarbetslöshet bli svårt och i parlamentet turbulent.

Bengt Therner, Aten 
bengt.therner@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista